Ağustos ayının sonunda duyurulmuş olan toplu sözleşme zamlarının ardından memur ve memur emeklileri için 2024- 2025 maaş tahminleri yapılırken bu süreçte SSK ve Bağ- KUR emeklileri için de birtakım formüller ortaya kondu. Temmuz ayında bekledikleri maaş artışını alamayan emekliler ekim ayı için ara zam konusunda umutlanırken yetkililerden gelen ‘2024’ vurgusu kafaları karıştırdı.

Emekli maaşlarına ekim ayında mı yoksa ocak ayında mı zam yapılacağı halen tam olarak netleşmezken son günlerde asgari ücrete yönelik sorgulamalar da hız kazandı. OVP kapsamında açıklanan hedef enflasyonu ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan iki aylık enflasyon verisini baz alarak birtakım hesaplamalar yapan uzmanlar, Ocak 2024 asgari ücret tutarının şekillenmeye başladığını vurguladı. Son olarak Ekonomist Muhammet Bayram da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ‘memura yeni yılda yaklaşık yüzde 50 zam’ açıklamasından yola çıkarak tahminlerini paylaştı.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRINI VURGULADI

Piyasalara ve olası maaş artışlarına yönelik sık sık değerlendirmelerde bulunan isimler arasında yer alan Ekonomist Muhammet Bayram, son olarak açlık ve yoksulluk sınırına dikkat çekti. Açlık sınırının şu an için 14 bin TL seviyelerinde olduğunu ifade eden Bayram, yoksulluk sınırının ise 40 bin TL civarında olduğunu vurguladı.

“EN AZ 15 BİN TL”

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplu sözleşme zamlarının ardından memurlar için maaş zammının yüzde 50’yi bulacağını bildirdi. Böylelikle en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesinden 33 bin TL seviyesine yükseleceğin ifade eden Bakan Işıkhan, çalışanların da enflasyon karşısında ezdirilmeyeceğini vurguladı.

Bakan Işıkhan’ın açıklaması asgari ücret hesabına yönelik de çalışmaların hızlanmasına aracılık etti. Konu ile ilgili olarak birtakım değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücrete en az yüzde 40- 45 oranında zam yapılmasını beklediğini ifade etti. Bayram, “Minimum 15 bin TL’den başlayacak bir asgari ücrete işaret ediyor” açıklamasında bulundu.

Editör: Uşak Son Dakika