Çocuk sahibi olmak, birçok evli çiftin hayalleri arasında yer alır. İki kişilik hayatlarının çocukları ile tamamlanmasını isteyen birçok kişi, annelik ve babalık duygularını tadabilmek amacı ile çeşitli yollara başvurur. Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftlerin bir numaralı tercihleri arasında tüp bebek tedavisi gelir. Uzman doktorlar kontrolünde yürütülen bu tedavi, birçok kişiye ebeveynlik duygusunu tattırma noktasında oldukça başarılıdır.

Tüp bebek tedavisi kişilerin sağlık durumlarına göre değişiklik göstermek ile birlikte uzun veya kısa sürebilir. Kimi tedavilerden hemen sonuç alınırken kimilerinin ise tekrar edilmesi gerekebilir. Bu noktada maddi açıdan oldukça ağır bir yüke sebep olabilen bu tedavi, gelir düzeyleri yeterli olmayanlar için zorlayıcı olabilir.

Maddi olanaksızlıklar sebebi ile evlat hasreti çeken kişiler için müjdeli bir açıklamada bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu, belirlenen şartları sağlayanlara tedavi desteğinde bulunulduğunu belirtti. Peki, SGK’nın tüp bebek tedavisi desteğinden kimler, nasıl yararlanabilir?

SGK TÜP BEBEK DESTEĞİ ŞARTLARI

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun doğal yollar ile çocuk sahibi olamayanlar için başvurulara açmış olduğu tüp bebek desteği, belirli şartlar çerçevesinde hayata geçirilir. Bu kapsamda tüp bebek tedavisi için destek almayan kişilerde aranan ilk şart, çiftin yasal olarak evli olmasıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tüp bebek tedavisine yönelik destek almak isteyen çiftlerde aranan diğer şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:

- Kadınların 23 yaş ila 40 yaş aralığında olmaları,

- Çiftin birlikteliklerinden çocuk sahibi olmamış olmamaları,

- Eşlerden birinin en az 5 yıllık sigortalı olması ve 900 günlük prim ödemesinin gerçekleştirilmiş olması,

- Kadının gebe kalmasına engel olabilecek herhangi bir durumun olmaması.

SGK TÜP BEBEK DESTEĞİ BAŞVURUSU

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ücretsiz tüp bebek desteğinden yararlanmak isteyen çiftlerin, tıbbi muayeneden geçmeleri ve sonuçları kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir. Değerlendirme sonucunda tüp bebek tedavisine engel olabilecek bir durumun saptanmaması durumunda yetkililerin yönlendirmeleri ile tedavi süreci başlatılır. Bunun için ise kişinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğü’ne, tıbbi muayenenin ardından başvuruda bulunması gerekir. Detaylı bilgi için sağlık kuruluşlarına şahsen müracaat edilebilmektedir.

Editör: Uşak Son Dakika