Uyku, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en az yeme alışkanlıkları kadar etkilidir. Kaliteli bir uyku insanın hem fiziksel hem ruhsal hem de zihinsel gelişimini olumlu olarak etkiler. Uyku eksikliği durumlarında ise kişinin uyku döngüsü bozulur ve sonucunda birtakım sorunlar ortaya çıkabilir.

Kaliteli uyku hakkında düzenlenmiş pek çok bilimsel yazı bulunur. Kimi uzmanlar kaliteli uyku için gece saatlerine dikkat çekerken kimileri ise gün içerisinde yapılan 15 dakikalık şekerlemelerin kişinin beynini hızlandırdığını savunur. Bu kapsamda uyku döngüsünün oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu vurgulayan uzmanlar bu süreçte sıklık ile karşılaşılan problemlerden olan ‘düşüş’ hissi ile ilgili konuştu.

YÜZDE 70’LİK ORAN

Fiziken oldukça yorulan günlerin ardından dahi bazı kişilerin uykuya geçişte düşüş hissine kapıldıklarını ifade eden uzmanlar, bu durumun sıklık ile geliştiğini belirtti. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre uykuya geçişte düşüyormuş gibi hisseden kişilerin oranı yüzde 60 ila yüzde 70 aralığında değişiklik gösteriyor. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre bazı kişiler direk uykuya geçişte düşüyormuş gibi hissedip uyumaya devam edebilirlerken bazı kişiler de bu his ile birlikte yataktan sıçrayarak kalkabiliyor.

DÜŞME HİSSİNİ BUNLAR TETİKLİYOR

Uykuya geçişte hissedilen düşme hissinin birçok tetikleyicisinin olduğunu ifade eden uzmanlar, araştırmalarının sonuçlarını paylaştı. “Hipnik seğirme” ismi verilen o his esnasında beynin uyumaya başlarken bir yandan da çevresel bağlantıyı kesmeye çalıştığını ifade eden uzmanlar, bazı durumlarda ani kasılmaların gözlenebileceğini belirtti. Uzmanlara göre geç saatlerde yapılan egzersizler, düşüş hissini tetikleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor.

Kaliteli uyku için stres durumundan uzak durulması gerektiğini ifade eden uzmanlar, kişinin saat olarak yeterli uyuduğunu düşünse de stresli olduğu zamanlarda hiç uyumamışçasına yorgun uyanabileceğini belirtti. Ayrıca gün içerisinde fazla miktarda tüketilen kahvenin de kas seğirmelerine sebep olabileceğini belirten uzmanlar, kahvenin uykuya geçişi zorlaştırdığını ve dolayısı ile de düşüş hissini tetiklediğini ifade etti.

Editör: Uşak Son Dakika