Gayrimenkul sahibi olan kişilerin gerçekleştirmesi gereken birtakım yükümlülüklerin bulunduğu yasalarca, bu yükümlülüklerden biri de kira gelir beyannamesi. Bu kapsamda hem işyeri hem konut hem arsa hem de arazi sahiplerinin vermesi gereken ‘kira gelir beyannamesi’ kapsamında her süre ilgili bakanlık, belirli tarih aralığında bu beyannameleri alıyor. 2023 yılı için de kira gelir beyannamesinin takvimi ortaya çıkmış bulunuyor.

Birtakım vergiler vermekle yükümlü tutulan, “emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi” gibi ödemeleri yapması gereken gayrimenkul sahipleri, bu ödemeler için kira gelir beyannamesi vermek zorunda tutuluyor. Bu kapsamda her yıl kira gelir beyannamesi vermesi gereken gayrimenkul sahipleri, kira gelirinin yıllık bazda belirli rakamların altında kalması halinde bu beyanname ve vergiler istisnaya da tabi tutulabiliyor. İşte kira gelir beyannamesi ile ilgili tüm detaylar…

SON TARİH 31 MART 2023 OLARAK BELİRLENDİ

Bu sene 2022 yılında elde ettiği kiralara ilişkin beyan verecek olan gayrimenkul sahiplerinin kira gelir beyannamesini bildirmesi için son tarih 31 Mart 2023 olarak açıkladı. Bu kapsamda bazı huşularda istisna uygulayacak olan ilgili bakanlık, bir yıllık konut kirası 9 bin 500 TL ve altında olanlardan beyanname istenmezken; bu tutarı açan herkes, kira gelir beyannamesi vermek ile yükümlü tutuldu. Aynı istisnai işyeri için de belirlemiş olan ilgili bakanlık, işyerinde ise bir yıllık istisnai tutarı 70 bin TL olarak açıkladı. Getiri ve götürü hesabına göre belirlenecek olan vergilerden istisnai kısım düşülerek hesaplamalar yapıldıktan sonra vergi alınacakken; ilgili mevzuata göre, ev ve işyeri sahibinin ödediği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri kiraya verilen mala ilişkin sigorta giderleri indirim olarak kullanılabilecek.

BEYANNAMELER E-DEVLET ÜZERİNDEN VERİLEBİLECEK

Yabancı ülkelerde bulunan ve burada ödediği kirayı götürü olarak saydırmak isteyen ev sahiplerine kötü haber; zira bu yurt dışında oluşan hiçbir gider, götürü ve indirim için kullanılamayacak. Aynı zamanda kira gelir beyannamesi vermek için 31 Mart 2023 tarihine kadar, bölgedeki vergi dairesi veyahut e-Devlet sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sayfasından ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden başvuru yapmak gerekecek. Söz konusu kira gelir beyannamesinde bu sene 1 Ocak 2022 tarihi ile 31 Aralık 2022 tarihi arasındaki kira gelirlerinin ve götürülerin beyanı verilecek.

Editör: Uşak Son Dakika