Sağlık

ABD'li uzman uyardı: Sabah saatlerinde yapılanlar ölümcül kalp krizine sebep oluyor

Hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde sık sık kayda geçen kalp krizi vakalarına ilişkin önemli bir uyarı geldi. Uzman isim, o alışkanlıkların krizi tetiklediğini vurguladı.

Abone Ol

Genel sağlık durumunun korunması genetik faktörlerin yanı sıra kişisel alışkanlıklar ile de doğru orantılıdır. Gün içerisinde dikkat edilmeden yapılan bazı hareketler, insan sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu noktada pek çok kişi sağlıklı bir yaşam için doğru ve dengeli beslenmenin yeterli olduğunu düşünürken uzmanlara göre işin aslı öyle değildir.

Kişisel sağlığın korunmasında beslenme alışkanlıkları kadar uyku düzeni, egzersiz programı, kullanılan ilaçlar ve daha pek çok faktörün de önemli olduğunu belirten uzmanlar, son olarak hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde sık sık kayda geçmeye başlayan kalp krizi vakaları ile ilgili bir çalışma yürüttü. Amerikalı bir araştırmacı tarafından yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre bazı kişisel alışkanlıkların ölümcül kalp krizini tetiklediğini bildirdi.

HER SENE 300 BİN KİŞİ

Önceleri yalnızca yaşlılarda görüldüğü düşünülen kalp krizi son dönemlerde gençlerde de gözlenmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı’nın Nisan 2023 tarihinde yayımladığı verilere göre her sene yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Edinilen bilgilere göre kalp krizi vakalarına bazı zamanlarda geç müdahale edilebiliyor. Sonuçlara göre en ölümcül kalp krizleri ise sabah saatlerinde kaydediliyor.

UZMAN İSİMDEN DİKKAT ÇEKEN UYARI

Harvard Tıp Okulu tarafından yürütülen bir çalışmanın sonuçlarına göre sabah saatlerinde kalp krizi geçirmek, kalp dokusunun diğer saat aralıklarında geçirilen krize göre yüzde 20 oranında daha fazla ölmesine sebebiyet veriyor. Bu neden ile ölümcül kalp krizlerini saat aralıklarına göre kategorize eden uzmanlar, yapılmaması gerekenler ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Sabah saat 06:00’dan öğleye kadar olan zaman dilimi içerisinde geçirilen kalp krizinin yüksek oranda ölüm ile sonuçlandığına dikkat çeken Profesör Sriniath Reddy, konu ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Bazı alışkanlıkların kalp krizi geçirme olasılığını artırdığını ifade eden Reddy; kalitesiz ve düzensiz uykunun, koroner hastalık öyküsünün, az egzersizi ve yetersiz su tüketiminin sabah saatlerinde kalp krizi geçirme riskini artırdığını vurguladı.