Havaların soğumaya başlaması ile birlikte soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklarda vaka sayısı artmaya başlarken okulların açılması da bulaş hızının artmasına sebebiyet verdi. Özellikle okula henüz başlamış olan küçük çocuklarda burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırık gibi semptomlar sık sık gözlenirken Sağlık Bakanlığı’ndan önemli bir uyarı geldi.
Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda gözlenen belirtiler karşısında en çok kullanılan ürünlerin nazal kitler olduğunu ifade eden uzmanlar, Sağlık Bakanlığı’nın ilgili kitler üzerinde bir çalışma başlattığını duyurdu. Bakanlıktan gelen resmi bilgilere göre bazı ürünlerin eczanelerde satılmaları yasaklandı.
Satışları yasaklanan nazal kitler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar özellikle aileleri uyardı. Bazı kitlerin halen internet üzerinden satışa sunulmaya devam edildiklerini belirten uzmanlar, bakanlığın içerik bakımından uygun bulmayı satışlarını durdurmuş olduğu ürünlerin kullanılmaları durumunda ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğini vurguladı.
RESMEN İNCELEME BAŞLATILDI
Yetişkinler tarafından da kullanılan ancak özellikle çocuklarda burun tıkanıklığı semptomların giderilmesinde etkili olduğu düşünülen nazal kitler üzerine bir inceleme başlatan Sağlık Bakanlığı, 66 ürünü riskli bularak eczanelerde satılmalarını yasakladı. Ürünlerin yasaklanmasının ardından ise internet ortamında hala yasaklı ürünlerin satışta olduğu görüldü.
UZMAN İSİMLER KONUŞTU
Sağlık Bakanlığı’nın satışlarını yasaklamış olduğu nazal kitler ile ilgili konuşan bir eczacı, bir ürün için “İçinde ne olduğu belli olmayan bir madde var” yorumunda bulunulmuş olduğuna dikkat çekti. Bir başka eczacı ise birçok firmanın nazal kit ürettiğini ve bakanlığın da bu yüzden bir inceleme başlatma gereği duyduğunu ifade etti. İlacın internetten değil eczaneden satın alınması gerektiğini ifade eden eczacı, aileleri uyardı.
Konu ile ilgili konuşan bir diğer isim Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, şöyle bir öneride bulundu: “Yasaklanması tabi apayrı bir durum. Uygunsuz içerikler olabilir, istenen oranda yoğunluk sağlanmamış olabilir. Aslına bakacak olursa burun mukozası için serum fizyolojiye gerek yoktur. Bunun için direkt olarak normal suyu da kullanabilirler.”