Teknoloji

Avatar filmindeki hareket teknolojisi tıp dünyasına uyarlanacak! Yapay zeka hastalıkları erken teşhis edecek!

Beyazperde büyük ilgi gören Avatar’ın ikinci filminin çekimlerinde yapay zeka hareket yakalama teknolojisi kullanılmıştı. Bilim dünyası bu teknolojiyi tıp sektöründe hastalıkların teşhis edilmesinde kullanacak…

Abone Ol

Sinemaseverlerin heyecanla beklediği Avatar’ın devam niteliğindeki ikinci filmi geçtiğimiz ay vizyona girdi. Büyük beğeni toplayan ilk filmin üzerinden 13 yıl geçtikten sonra hayranlarıyla buluşan film çok konuşuldu. Ünlü yönetmen James Cameron’un son projesi Avatar: Suyun Yolu nihayet izleyici ile buluştu. Yaklaşık 13 yıl bekleyen Avatar hayranları bu filme gişede rekor kırdırdı.

Usta yönetmen Cameron, kurgusal Pandora gezegenine hayat veren gerçekçi görseller ile eleştirmelerden tam not aldı. Nefes kesen manzaralar ile doldu filmde ünlü yönetmenin yarattığı bu kurgusal dünyanın çok gerçekçi görünmesi herkesi şaşkına çevirdi. Bunun nedeni yapay zeka destekli hareket yakalama teknolojisiydi. Bilim insanları, sinemada kullanılan bu teknolojiyi tıp dünyasında uygulama yolları arıyor.

Tıp Alanında Çığır Açabilir

Uzmanlar, James Cameron’un filminde kullandığı hareket yakalama teknolojisinin tıp alanında yararlı olabileceği fikri üzerinde çalışıyor. Araştırmacılar, insanlardaki hastalıkları bir doktordan neredeyse iki kat daha hızlı teşhis edebilecek yapay zeka üzerine yoğunlaştı. Hareket yakalama teknolojisi sayesinde hastalıklar doktorun muayenesine kıyasla iki kat daha hızlı biçimde teşhis edilebilir. Bu yöntem tıp dünyasında heyecan yaratırken araştırmaların nasıl sonuçlanacağı henüz belli değil.

Genetik Hastalıklarda Test Edildi

Yapay zeka destekli bu hareket teknolojisi tıp dünyasına adapte olmaya başladı. Yeni yöntem, bir kişinin hareketlerini tarayıp bunların altında yatan koşulları belirlemek için yapay zekadan destek alıyor. Geride kalan 10 yılda sistem, sinir sisteminde ilerleyici hasara sebep olan Friedreich ataksisi (FA) ve genetik geçişli bir kas erimesi hastalığı olan Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) hastalarında test edildi. Gelişim aşamasına devam eden bu sistemin sonuçları araştırmacılar tarafından inceleniyor.

Hastalıkları Erken Teşhis Edecek

Beyazperdede kullanılan hareket yakalama teknolojisi tıp dünyası için umut ışığı oldu. Bu alanda yapılan bilimsel çalışmaları yöneten Imperial College’dan Profesör Aldo Faisal, önemli açıklamalarda bulundu. Uzmana göre hareket yakalama teknolojisi, yapay zeka desteği sayesinde çıplak gözle görülemeyen ince hareketleri de yakalayıp tespit edebilecek. Bu teknolojinin tıp dünyasında çok büyük faydalar sağlaması bekleniyor. Kullanım alanı çok geniş olan yeni sistemin öncelikle sinir sistemi hastalıklarının teşhisinde uygulanacağı belirtiliyor.

Genetik olarak aktarılan ve sinir sistemini etkileyen FA ve DMD gibi hastalıkların henüz bilinen bir tedavisi bulunamadı. Fakat Imperial College’dan Profesör Aldo Faisal ve ekibi, bu hastalıklardan mustarip kişilerin yaşam kalitesini arttırabilecek çözümler üzerinde çalışıyor. Uzmanlar hastaların daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor.