SGK resmi internet adresini kullanarak emeklilik hesaplama aracı üzerinden durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu sayede emeklilik planlamalarınızı doğru bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
4B emeklilik ve BAĞ-KUR hakkında merak ettiğiniz edilen soruları sizler için hazırladık. 4B sigorta kapsamındaki çalışanlar için emeklilik hesaplaması oluştururken, sigorta başlangıç tarihleri ve diğer faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.
BAĞ-KUR Emeklilik Hesaplamasında Neler Dikkate Alınır?
BAĞ-KUR emeklilik hesaplama şartları şu şekildedir;
· En az 25 yıl BAĞ-KUR sigortası bulunmalıdır.
· 9000 gün prim ödemek gerekir.
· Prim gün ödemesi eksik bulunan emeklilik hakkı elde edemez.
· Emeklilik hakkı kazanılabilmesi için prim borçlarının tamamlanması gerekir.
BAĞ-KUR Emeklilik Yaşı Nasıl Belirlenir?
BAĞ-KUR emeklilik yaşının belirlenmesinde şu konular ele alınır;
· BAĞ-KUR sigorta başlangıç tarihine bakılır.
· 2008 sonrasında sigortası başlayanlar, 60 yaşını doldurunca emekli olabilir.
· 2008 sonrası erkek çalışanlar emekli olmak için 61 yaşını tamamlamalıdır.
· 2008 sonrası kadın çalışanlar 61 yaşında emekli olabilir.
· Emeklilikte üst yaş sınırı 65 olarak hesaplanmıştır.
4B Emeklilik Başvurusu ve Sorgulaması
BAĞ-KUR emeklilik başvurusu ve maaş sorgulama bilgileri internet üzerinde yer almaktadır. Emeklilik başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılmalıdır.
4B Emeklilik Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Emeklilik maaşı sigorta başlangıç tarihine göre hesaplanmaktadır. 2000 öncesi sigortası olanlar için prim ödemesinin %70'i maaş olarak geri verilir. 2000-2008 arası sigorta başlangıcı olanlar için ağırlıklı ortalamadan destek alınır. 2008 sonrası sigorta başlangıcı bulunanlarda ise büyüme hızı ve TÜFE de hesaba katılmaktadır.
BAĞKUR emekli olmak için gerekli olan şartlar işe giriş tarihine göre değişir. Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen primleri kendi isimlerine ödeyen bunun sonucunda ise devletin sağladığı imkanlardan yararlanabilen BAĞ-KUR’lu kişiler herhangi bir iş yerine veya devlet kurumuna bağlı olmadan kendi adlarına meslek sahibi olabiliyor.
BAĞ-KUR hizmet statüsünde bulunan kişilere köy ve mahalle muhtarları da dahil edilir. BAĞ-KUR’lular kanununda köy ve mahalle muhtarları kendi adına bağımsız çalışanlar olarak gözükür.