Güncel

Başkan Çakın imar ve kuraklık konusunda açıklamalarda bulundu

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, kent imarı ve kuraklık konusunda açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Uşak Belediye Meclisi Mart Ayı toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Mehmet Çakın, Belediye Meclisi İmar Komisyonu üyeler, parti grup temsilcileri, ilgili STK’larla yaptıkları toplantı hakkında bilgi verdi. Çakın, Uşak belediyesi olarak yaşadığımız kuraklıkla ilgili belediye olarak yaptıkları çalışmaları da anlattı.

Çakın, “Dün, imar komisyonundaki meclis üyelerimiz, mecliste grubu bulunan partilerden arkadaşlarla, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri ile dar kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Bu bir ön çalışma oldu. Kentimizdeki riskli binaların durumunu görüştük. Kentsel dönüşümde nasıl bir yol izleyeceğimizi tartıştık. Kentteki imara aykırı binaları ne şekilde değerlendireceğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

Odalarımız ve ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapacak. 2 hafta sonra tekrar bir araya gelerek, acil, orta ve uzun vadede atılması gereken adımları belirleyeceğiz” dedi.

“Kuraklığa karşı tedbir almak için suyun kesilmesini beklemek gerekmiyor”

Depremin ülkemizin gündeminde olduğu için ön plana çıktığını belirten Çakın, ,kuraklığında tehlikeli bir afet olduğuna dikkat çekti.

Çakın, “Uşak için öngörülebilir afetlerden birisi de kuraklık tehlikesidir. Kentimiz uzunca bir süredir yağış almıyor.

Kuraklığa karşı tedbir almak için musluklardan suyun kesilmesini beklemek gerekiyor. Biz, Uşak Belediyesi olarak üzerimize düşenleri hızlı bir şekilde hayata geçirebilmek için adımlar atmamız gerekiyor. Ama vatandaşlarımızın da sularının kesilmemesi için su kullanırken azami özeni göstermesi gerekiyor” dedi.

“Kuyular verimli değil”

Göreve başladığı tarihten itibaren belediye olarak kentinizde 55 yeni kuyu açtıklarını belirten Çakın açıklmasına şu ifadelerle devam etti: “Kuyu açmanın nihai bir çözüm olmadığını biliyorum. Enerji maliyetleri de çok fazla.

Uşak’ın tek su kaynağı olan Murat Dağı’nda 2 membaımız var.  Birisi Küçükler Barajı. 12,5 milyon metreküp su kapasitesi var. Yarısı tarımsal sulamaya ayrıldığı için biz geçtiğimiz yıl buradan anca 2,5 milyon metreküp su alabildik.

İkinci su kaynağımız Çokaran Mağarası. Burası bizim için büyük bir nimet. Aynı zamanda yarın ne olacağını bilmediğimiz bir nimet. Çökme ve toprak kayması ile suyun yok olabileceği bir nimet.

“Murat Dağı’nın zirvelerindeki su kaynaklarına yöneldik”

Biz de Murat Dağı’nın daha yukarısındaki su kaynaklarına yöneldik. DSİ ile ortaklaşa yaptığımız bir çalışma ile Darı Deresi suyunu kanaletler yardımı ile Küçükler barajına ulaştırmak için çalışıyoruz. Mevsim koşulalrı nedeniyle ara verdiğimiz bu çalışma 15 Mart tarihinden itibaren yeniden başlıyor.

İkinci kaynak olarak da Baybuyan (Murat çayı) Dersinin de Küçükler Barjına su akıtmayı planlıyoruz.

Üçüncü olarak da Baltalı Göletinden cazibe ile suyun sisteme bağlanması için çalışıyoruz.

Su kaynaklarımızı kaybetmemek için de gerek madencilik faaliyetlerinin engellenmesi, gerekse bölgenin korunma alanı ilan edilmesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

Sorkun Su Bendinde yılda bir milyon metreküp su elde ederek arıttıktan sonra içme suyu şebekesine bağlanacağını kaydeden Çakın, vatandaşlardan su tüketimi konusunda dikkatli olmalarını istedi ve tasarruflu su kullanmalarını istedi.