Türkiye’yi yasa boğan depremlerin arından felaketin bilançosu daha net görülmeye başlandı. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde binlerce bina yerle bir oldu. Deprem bölgesindeki 10 ilde yıkımın acı tablosu daha net görülmeye başlandı. Bu iller arasında yer alan Adıyaman’da da binlerce bina yıkıldı ve kent merkezi tanınmaz hale geldi.
Deprem bölgesinden gelen son bilgilere göre Adıyaman şehir merkezinin bir bölümünün başka bir yere taşınacağı öğrenildi. Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, kullanılamaz olan binalarla çevrili şehir merkezinin bir bölümünü taşıyacaklarını duyurdu. Başkan Kılınç, şehrin kuzeyindeki dağlık alanda 50 bin yeni konut inşa edileceğini söyledi.
TOKİ’DEN ADIYAMAN’A 50 BİN KONUT
Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, şehir merkezini yeniden kalkındırma noktasında kuzeyde dağın eteğine 50 bin konut inşa edileceğini duyurdu: “Dağın eteğinde TOKİ İnşallah yeni konutlar inşa etmeyi düşünüyor. Yani en azından şu an 30 bin, 50 bin konut düşünülüyor. Daha önce de zaten şehri oraya taşıyalım diye planlamamız vardı. Buraları tarım arazileri. Mümkün mertebe tarım arazilerini kullanmadan jeolojik olarak daha sağlam olan yerlere geçmekte yarar var. Şu anki planlama bu.”
BİNLERCE BİNA YIKILIP YENİDEN YAPILACAK
Deprem sonrası zarar gören illerden biri olan Adıyaman’da şehir merkezinde 1.666 bina tamamen yıkıldı. Yapılan çalışma sonrası 6 bin 108 binanın ağır hasarlı ve kullanılamaz olduğu tespit edildi. Belediye’nin projesiyle birlikte bu binalar da yıkılıp yerine yenileri yapılacak. Öte yandan Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde koorniatör vali olan Şırnak Valisi Osman Bilgin, ilçenin fay hattından uzak bir alana taşınması için planlama yapıldığını söyledi. Nurdağı ilçesi depremde en çok zarar gören ilçelerden biri olmuştu.
YAŞAMINI KAYBEDENLERİN SAYISINI AÇIKLADI
Şırnak Valisi Osman Bilgin, enkaz çalışmalarının basına farklı şekilde yansıtıldığına dikkat çekerek, “Depremin 3. günü vatandaşlarımızı ziyaret amaçlı gittiğimiz köyün birinde normal sohbet ederken cep telefonuyla yapılan çekimde aslında daha uzun süren bir konuşmanın bir bölümünü keserek sanki farklı haberler olduğunu veya gerçekliğin farklı olduğu algısını yaratabilecek bir açıklama sosyal medya hesaplarında yayınlandı. Bu bazı görsel ve yazılı basında da yayınlandı ama bu gerçeği yansıtmamaktadır.” dedi.
Depremin birinci gününden beri bölgede çalıştıklarını söyleyen Bilgin, enkaz kaldırma çalışmalarının dün bittiğini söyledi: “Çlü sayısının daha fazla olduğunu anlatacak ifadeler gibi gösterilen bir açıklama var. Halbuki öyle değil, o gün için açıklanan rakamların yani o gün için o kadardı. O gün açıklanan rakam 800 kişi vardı. Ama son ölüm rakamı malum 2 bin 400 kişi açıklandı. Zaten bizim de orada yaptığımız açıklamayla tutarlı bir açıklama.”