Özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte boğaz ağrısı şikayetlerinde artış yaşanıyor. Havasız ortamlar ve soğuk havalar yüzünden pek çok kişi boğaz ağrısı yaşıyor. Bununla birlikte sosyal medyada ve internette boğaz ağrısı nasıl geçer, boğaz ağrısına ne iyi gelir gibi sorulara yanıt aranıyor. Uzmanlar boğaz ağrısına en iyi çözümü uygulayabilmek için öncelikle bunun arkasında yatan sebeplerin araştırılması gerektiğini söylüyor.
Bakteri veya Virüs Kaynaklı Olabilir
KBB Prof. Dr. Erdal Seren, boğaz ağrısıyla ilgili yaptığı açıklamasında bu şikayetin bakteri veya virüs kaynaklı olabileceğini söyledi. Bakteri kaynaklı boğaz ağrısında antibiyotik kullanmanın faydalı olduğunu söyleyen Seren, bunun aksine virüs kaynaklı durumlarda antibiyotiklerin fayda etmediğini hatırlattı: “Yanma, kuruluk, yutkunma ile kötüleşebilen boğaz ağrısının yaklaşık yüzde 90’ının sebebini viral enfeksiyonlar oluşturur. Bunun dışında bademcik iltihabı, infeksiyoz mononükleoz (öpücük hastalığı) gibi etkenler daha ciddi nedenleri oluşturuyor.” Prof. Dr. Erdal Seren, bunun yanı sıra sigara içmek, hava kirliliği ve evcil hayvan veya polen alerjilerinin boğaz ağrısına neden olduğunu hatırlattı.
Boğaz Kültürü ve Kan Tahlili Gerekli
Bazı enfeksiyonlar, alerjik nezle, reflü ve tiroid iltihapları da boğaz ağrısıyla karıştırılabiliyor. Prof. Dr. Erdal Seren, boğaz ağrısının en belirgin semptomlarını konuşma ve yutma esnasında şiddetli ağrı hissetmek, ses kısıklığı, öksürük, ateş, boğaz şişmesi, boğazda veya bademciklerde beyaz lekeler şeklinde sıraladı. Bu şikayetleri olanların öncelikle uzman doktor tarafından detaylı muayeden geçmesi gerekiyor. Tanı koyma sırasında hastadan boğaz kültürü veya kan tahlili talep edilebiliyor.
Boğaz Ağrısında Antibiyotik Tedavisi
Boğaz ağrısının altında yatan duruma göre farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Eğer viral bir enfeksiyondan kaynaklanan boğaz ağrısı varsa uzman hekim hastaya antiviral ilaç tedavisi yazıyor. Viral enfeksiyondan kaynaklı boğaz ağırlarında antibiyotik kullanmak doğru olmamakla birlikte bunun yerine bol sıvı tüketimi ve istirahat öneriliyor. Ancak bakteri kaynaklı boğaz ağrısı şikayeti varsa mutlaka antibiyotik kullanılması tavsiye ediliyor. Prof. Dr. Erdal Seren, bu konu hakkında “Uygulanan antibiyotik tedavisi ile hastaların şikayetleri birkaç gün içinde azalmaya başlar. Bu rahatlama antibiyotik kullanımının bırakılmasına sebep olmamalıdır, yani verilen antibiyotik tedavisi tamamlanmalıdır. Aksi takdirde boğaz ağrısının geri dönme ihtimali artış gösterebilir.” uyarısında bulundu.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Tıbbi tedavinin yanı sıra boğaz ağrısına iyi gelen bazı uygulamalar bulunuyor. Alkol ve tütün gibi tahriş edici maddelerden kaçınmak, ağrı kesici, boğaz pastili gibi ürünler kullanmak, ılık tuzlu su ile gargara yapmak tavsiye ediliyor. Ayrıca reflü kaynaklı boğaz ağrısı varsa yüksek yastık ile yatmak faydalı oluyor. Uyku sırasında hava nemlendiricisi kullanmak ve bol sıvı tüketmek boğaz ağrısına iyi geliyor.