Güncel

Bu bilgiler depremde hayat kurtarıyor! Enkaz altında kaç saat yaşanır? Enkazdan kurtulana neden su verilmez?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Enkaz altında kaç gün kalınır, enkazdan çıkana neden su verilmez? Uzmanlar yanıtladı…

Abone Ol

Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından Kilis ve Osmaniye'de çalışmalar tamamlandı. Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman ve Şanlıurfa'da arama kurtarma ekiplerinin mücadelesi devam ediyor. Deprem sonrasında insanların enkaz altında ne kadar süreyle hayatta kalabilecekleri merak konusu oldu. Vatandaşlar enkaz altında kaç gün kalınır, enkaz altında kaç saat yaşanır gibi soruların yanıtlarını merak ediyor.

Depremlerin yıkıcı tablosu her geçen gün daha fazla ortaya çıkarken, enkaz altından mucize kurtuluşlar sürüyor. Bu süreçte kullanıcılar enkaz altında kaç gün hayatta kalınabileceğini araştırıyor. Uzmanlara göre enkaz altındaki yaşam süresi bazı kriterlere göre farklılık gösterir. Binanın çöktüğü andaki konum, hava ve suya erişim, iklim ve enkaz altındaki kişiye bağlı fiziksel ve ruhsal durumlar yaşam süresini belirliyor.

ENKAZ ALTINDA KAÇ GÜN KALINIR?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından enkaz altındaki canların kurtulduğu anlar herkesi sevindiriyor. Uzmanlar depremin üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen canlı çıkan insanların durumlarını özetliyor. Çoğu kişi depremin ardından 24 saatlik sürede kurtarılabiliyor ancak ilk 24 saat sonrasında enkaz altından sağ kalanların kurtarıldığı birçok örnek bulunuyor. Depremzedelerin enkaz altında yaşayabileceği süre sağlık durumu, ezilme sendromu ve psikolojik faktörlere göre değişir.

ENKAZDAN ÇIKANA NEDEN SU VERİLMEZ?

Acil durum ve ilk yardım ekiplerinin enkaz altındaki sağ kişiler için canla başla mücadelesi sürüyor. Enkazdan sağ çıkarılan kişilere ilk müdahale büyük önem taşıyor. Günlerce aç ve susuz kalmış kişilere enkazdan çıkar çıkmaz su verilmesi sağlık açısından çok riskli bir harekettir. Göçük altında kalan kişiler uzun süre su içmedikleri için sıvı kaybı yaşarlar. Herhangi bir hayati yarası bulunmayan depremzede, su içmediği 72 saat boyunca böbrek sorunları yaşama riskiyle karşı karşıya kalır. Bu yüzden enkazdan çıkan kişiye doğrudan su verilmesi doğru değildir.

CRUSH SENDROMU NEDİR?

Kahramanmaraş depremiyle birlikte sık sık telaffuz edilen crush sendromu, deprem sonrası göçük altında kalan kişilerin durumunu gösteren bir sendromdur. Depremzede, enkaz altından ilk çıkarıldığında çok sağlıklı gibi görünse de aslında vücudundaki pek çok organ iflas etmek üzere olabilir. İngilizcede ezilme anlamına gelen crush sendromu, enkazdan çıkan kişinin yemek veya su gibi gıdalarla beslenmesi durumunda tetiklenebilir.

Kas ve yumuşak dokulardaki ezilmeler, depremzede organ yetmezliği tehlikesini içerir. Bu nedenle enkazdan çıkan kişiye su vermek yerine öncelikle serum takarak ilk müdahale yapılması gerekir. Deprem bölgesinde görev yapan sağlık ekipleri, acil durum ve ilk yardım konusunda deneyimli oldukları için bu tür konularda onların izni olmadan hareket edilmemelidir.