Çin Seddi ile ilgili ortaya atılan iddialar, sosyal medyada da çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Çin Seddi’nin uzaydan gözle görülür olması hakkında çeşitli spekülasyonlar ortaya atılıyor. İnternet kullanıcılarının bu bilgiyi kendi gözleriyle teyit etmesi mümkün olmadığı için doğal olarak uzmanların görüşlerine başvuruyor. Uzmanlar ise insan gözünün yapısını ele alarak Çin Seddi’nin uzaydan gözüküp gözükmediği sorusunu yanıtlıyor.

İnsan Gözünün Çözünürlük Seviyesi

İnsan gözünde, ışık yapısını algılayan hücreleri uyarabilecek kadar ışık yayan her cisim görülebilir demektir. Fakat insan gözünün çözünürlük seviyesi sınırlı özelliktedir. İnsanın uzakta gördüğü iki cismi birbirinden ayırt etmesi için çözünürlük seviyesinin yüksek olması gerekir. Örneğin sizden 2 metre uzakta olan ve ön farları yanan bir otomobil hayal edin. Bu araç sizden uzaklaştıkça iki farı birbirinden ayırt etmek epey zorlaşır. İnsan gözünün çözünürlük seviyesi cisimlerden uzaklaştıkça düşer. Bu nedenle örneğimizdeki aracın yan yana olan iki farı bir süre sonra tek bir ışık kaynağı gibi görünmeye başlar.

Gözün Ayırt Etme Kapasitesi

Tıpkı kamera ve teleskop gibi cihazlarda olduğu gibi göz merceğinin çözünürlüğü de belirli yöntemle hesaplanır. Bu cihazlar temelde gözü taklit ederek icat edilmiştir. Bir merceğin çözünürlüğünü hesaplamak için merceğin çapına ve ışığın dalga boyuna bakılmalıdır. Bu nedenle insan gözünün çözünürlüğü göz bebeğinin çapı ve Güneş’ten gelen ışığın dalga boyuna göre hesaplanır. İnsanın göz bebeğinin çapı ortalama 4-5 milimetre olup Güneş’in ışıma şiddeti ise yaklaşık 550 nanometre dalga boyutunda zirve yapar. Normal bir insan gözü açık bir havada ortalama bir insan boyutundaki bir cismi en fazla 3 km uzaktan ayırt edebilecek yeteneklere sahiptir.

Uzaydan Çıplak Gözle Görünen Yapılar

Bir cismin hangi büyüklükte göründüğü konusu ise cismin büyüklüne ve gözlemcinin uzaklığına bağlıdır. Örneğin Uluslararası Uzay İstasyonu, uzay mekikleri ve pek çok uydu, Dünya’dan yaklaşık 350 km yüksekte gezer. Kamera veya dürbün gibi cihazlar olmadan insanların inşa ettiği bazı yapılar, uyduların gezdiği bu mesafeden çıplak gözle görülebilir. Dünyada çıplak gözle görülebilecek yapılar arasında Mısır’daki Keops Piramidi ve bazı devasa barajlar örnek gösterilebilir.

Çin Seddi’ni Uzaydan Görmek Mümkün Mü?

Ay’dan çıplak gözle bakıldığında Dünya üzerinde insan yapımı olarak gözükebilen tek yapının Çin Seddi olduğu iddia edilir. Ancak uzmanlara göre bu iddia doğru değildir. Hatta uyduların hareket ettiği yörüngeden bile Çin Seddi’nin çıplak gözle görünmesi mümkün değildir. Çin Seddi’nin sağlam kısmı 8 bin km olup ortalama 6 metre genişliğindedir. Atmosfer koşulları ve ışık miktarı gibi kriterler uygun olsa bile bu ebatlardaki Çin Seddi’nin uzaydan görünmesi mümkün olamaz.