Erkeklerde daha yaygın görülen Kawasaki hastalığı özellikle çocukları olumsuz etkiliyor. Asya ve Pasifik Adası bölgesinde ilkbaharda ortaya çıkan bu hastalık adını Japon bir doktordan aldı. 1967 yılında tanısı konulan Kawasaki hastalığı, Japon pediadrist Dr. Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlandı. Çocuğu olanların mutlaka dikkat etmesi gereken Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Kawasaki hastalığının tıp dünyasındaki bir diğer adı mukokutanöz lenf nodu sendromudur. Bu hastalık, arterlerde, damarlarda ve kılcal damarlarda iltihaplanmaya neden oluyor. Bununla birlikte lenf düğümlerini etkileyen Kawasaki hastalığı burun, ağız ve boğazda çeşitli şikayetlerin oluşmasına neden olur. Çocuklarda oluşan kalp rahatsızlığının en yaygın nedeni olarak Kawasaki hastalığı görülüyor.
KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR?
İlk olarak Japon pediatrist Dr. Tomisaku Kawasaki tarafından 1967 yılında tanımlanan Kawasaki hastalığı çoğu zaman birkaç günlük tedaviyle ortadan kalkar. Çocuklarda ciddi ve kalıcı bir hasara nede olmadığı gibi nadir olarak tekrarlayan bir hastalıktır. Kawasaki hastalığının neden olduğu kesin olarak bilinemiyor. Genetik ve çevresel faktörlerin Kawasaki hastalığına neden olduğu düşünülüyor. Bazı teorilere göre bu hastalık bakteri, virüs ve diğer çevresel faktörlerden ortaya çıkıyor ancak bu konuda kanıt bulunmuyor. Genetik olarak çocuğa aktarılan bazı genleri Kawasaki hastalığına uygun zemin hazırladığı tahmin ediliyor.
KAWASAKİ HASTALIĞINI BELİRTİLERİ NELER?
Çocukların sağlığını olumsuz etkileyen Kawasaki hastalığı belirtileri ve bulguları farklı aşamalarda ortaya çıkar. Kış sonu ve ilkbahar aylarında Kawasaki yaygın bir şekilde görülebilir. İlk aşamada 3 günden uzun süren yüksek ateş, akıntı olmadan gözdeki kızarıklıklar, göğüsten bacağa kadarki deride, kaslarda ve genital bölgede kızarıklık, el ve ayaklarda şişme ve kızarıklık gözlemlenir.
Bunlar dışında ilk aşama belirtileri arasında boyunda büyümüş lenf bezleri, boğazda tahriş, ağızda şişme ve parlak kırmızı dil ve çeşitli kalp problemleridir. İkinci aşamada ise eklem ağrısı, kusma, ishal, karın ağrısı, el ve ayak derisinin soyulması gibi belirtiler görülür. Safra kesesinin genişlemesi ve geçici işitme kaybı Kawasaki hastalığının belirtileri arasında yer alır. Son olarak üçüncü aşamada ise komplikasyon gelişmedikçe belirtiler yavaşça kaybolur.
KAWASAKİ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Çocuğunuzda bu semptomlardan herhangi biri ortaya çıktıysa vakit kaybetmeden doktor muayenesine başvurmanız gerekir. Özellikle 1 yaşından küçük veya 5 yaşından büyük çocukların eksik semptom gösterme olasılığı daha yüksektir. Kawasaki hastalığında ilk tedavinin amacı ateş ve iltihabı azaltıp kalp hasarını önlemektir. Kawasaki tedavisi yüksek dozda aspirin ve damar içi gama globülin verilmesini içerir. Sistemik iltihabı azalttıktan sonra Kawasaki belirtileri yavaşça kaybolur. Kawasaki tedavisinde nadir de olsa kortikostreoidler kullanılabilir.