Avrupa’da pek çok çocuğun ölümüne yol açan salgın gündemden düşmüyor. Türkiye’de de görülmeye başlanan salgın, kapalı ve kalabalık ortamlarda hızla yayılıyor. Halk arasında Beta olarak bilinen Streptokok enfeksiyonları en çok çocukları etkiliyor. Bu bakteri zamanında tedavi edilmezse ciddi sorunlara ve hatta ölüme yol açıyor. Kısaltması GAS olan Grup A streptokok, genellikle boğazda ve ciltte görülüyor.

Boğaz Ağrısına Neden Oluyor

Genellikle tonsilit olarak da bilinen boğaz ağrısına neden olan bu bakteri, kızıl, impetigo, selülit gibi cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Nadir durumlarda bakteri, invaziv grup A streptokok hastalığı (iGAS) yaşamı tehdit eden durumlara yol açabiliyor. Bazı kişilerde A grubu streptokok enfeksiyonu kalbe veya böbreklere zarar verebilecek ciddi komplikasyonlar yaratabiliyor. Halk arasında Beta olarak bilinen bu bakterinin risk yarattığı gruplar arasında çocuklar öne çıkıyor.

Çocuklar ve Yaşlılarda Risk Oluşturuyor

Uz. Dr. Serap Sapmaz, A grubu streptokok bakterisinin her insanda hastalık yaratabileceğine dikkat çekti. Sapmaz’a göre bu bakteri yüzünden en fazla risk altında olan kişilerin başında 15 yaşından küçük çocuklar geliyor. Ayrıca 65 yaş üstü bireyler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kronik hastalığı bulunanlar ve hijyen kurallarına dikkat etmeyenler risk taşıyor. Betanın tespit edilmesinde önemli bazı durumlar öne çıkıyor.

Bu bakterinin saptanmasında çocuklarda boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, bademcik iltihabı ve tonsilit denilen durum olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca kızıl hastalığı, selülit, impetigo denilen cilt hastalıkları bu bakteriden kaynaklanıyor. Zatürre, böbrek enfeksiyonları, kalp romatizması, akut romatizmal ateş ve toksik şok sendromu bu bakterinden kaynaklanıyor. Özellikle boğazında ağrı olan çocuklarda mutlaka boğaz kültürü alınarak tedaviye başlanması önem taşıyor. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük bir çoğunluğu virüs kaynaklı olduğundan hastalara bol bol sıvı alımı ve istirahat tavsiye ediliyor.

Streptokok A Bakterisinin Belirtileri

Halk arasında Beta olarak bilinen grup A streptokok bakterisinden şüphelenilmesi durumunda şu belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor:

·        Boğazda ağrı

·        Yüksek ateş

·        Ciltte kızıl benzeri döküntüler

·        Boğazda beyaz iltihaplı görünüm

·        Lenf bezlerinde büyüme

·        Damakta oluşan kırmızı noktalar

·        Halsizlik, yorgunluk

·        Kas ağrıları

·        Baş ağrısı

Uz. Dr. Serap Sapmaz, boğazda iltihap oluşumunda bu hastalığın daha etkili olduğunu belirtirken şu uyarılarda bulundu: “Boğaz ağrısı ve ateş şikayetiyle başvuran hastalardan “hızlı strep A testi” ile beraber boğaz kültürü alınmalıdır. Eğer hızlı Strep A testi pozitif çıkarsa hemen antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Eğer testin sonucu negatif gelirse yüzde 25 oranında boğaz kültüründe üreme olabilmektedir. Bu nedenle boğaz kültürü sonucunun takip edilmesi çok önemlidir.

Editör: Hidayet Kıran