Sağlık

Deprem bölgesinde bulaşıcı hastalık tehlikesi! Hijyen konusunda neler yapılmalı?

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından salgın hastalık tehlikesi başladı. Deprem bölgesine hijyen malzemesinin ulaştırılmasında sıkıntılar devam ederken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Abone Ol

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler çevredeki 10 ilde yıkıcı etki gösterdi. Binlerce binanın yıkıldığı deprem bölgesinde yardım bekleyen insanlar için şimdi de salgın hastalık tehlikesi ortaya çıktı. Hijyen sorunlarının devam ettiği bölgede salgın hastalık riski giderek artıyor. Deprem bölgesinde hijyen konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği bir kez daha gündeme geldi.

Depremin ardından bölgedeki depremzedeler için çadır kentler kuruluyor. Ancak deprem bölgelerinde kişisel hijyen ve tuvalet konusunda bazı sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Deprem bölgelerine yardımlar ulaştırılırken bir yandan da hijyen malzemelerine erişim sıkıntısı sürüyor. Deprem bölgesinde kurulan sahra tuvaletlerinin sayısı yetersiz olduğu için uzmanlar salgın hastalık riskine karşı uyarılarda bulunuyor.

DEPREM BÖLGESİNDE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Deprem bölgelerinde sahra tuvaletlerinin maalesef yeterli sayıda olmaması, umumi tuvaletlerin de kullanılamaz hale gelmesine yol açtı. Sular tehlike arz ettiği için kesik ve depremin vurduğu şehirlerde kötü koku kaçınılmaz hale geldi. Ayrıca ped ve menstürel ürünlerde ciddi sıkıntılar yaşanması depremzedeleri zor durumda bırakıyor. Uzmanlar deprem bölgesinde acil olarak uygulanması gereken hijyen tedbirlerini açıkladı.

Uzmanlara göre deprem bölgesinde ilk olarak su güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Şebeke suyu ve kaynağı belirsiz suyun doğrudan kullanımı büyük risk içeriyor. Uzmanlar imkan olmadığında suyu kaynatıp soğutulduktan sonra içilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Salgın hastalık riskine karşı suyun hijyenik biçimde kullanılmasına önem verilmesi gerekiyor.

SEYYAR TUVALETLERİN SAYISI ARTMALI

Uzmanlar suyun güvenliği açısından su kaynağının insan dışkısıyla kontaminasyonu olduğuna dikkat çekiyor. Bu uyarıyla birlikte uzmanlar deprem bölgesinde kullanıma açılan seyyar tuvaletlerin sıklaştırılması gerektiğini söylüyor. Depremzedeler için oluşturulan toplu barınma yerlerinde yeterli sayıda ve hijyenik tuvaletlerin kurulması gerekiyor. Barınma yerlerine yapılan tuvaletlerin alt yapıya bağlanması çok önemli görülüyor. Ancak alt yapıya bağlanmanın mümkün olmadığı durumlarda sahra tuvaleti uygulanması öneriliyor. Böylelikle tuvalet çukurlarının üzeri günlük olarak toprakla kapatılıp tuvalet sorunu hijyenik hale getirilebilir.

DEPREM BÖLGESİNDE SALGIN HASTALIK RİSKİ

Deprem bölgesinde üzeri günlük olarak kapatılan tuvaletlere kireç kaymağı gibi maddeler atılması gerekiyor. Depremzedeler el hijyenine önem vermeli ve çöpleri uygun noktalarda oluşturulan çöp konteynerlerine atması önem taşıyor. Ayrıca bu alanlar günlük olarak çamaşır suyu ve kireç kaymağı gibi dezenfektanlar kullanılarak temizlenmeli. Deprem bölgesinde meydana gelebilecek kolera salgınına karşı mutlaka gerekli önlemler alınmalı.

Haiti’de 2010 yılında meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki deprem 200 bin kişinin ölümüne yol açmış, depremden 9 ay sonra büyük bir kolera salgını başlamıştı. 2011 yılında Japonya’daki 9.0 büyüklüğündeki depremden sonra influenza ve norovirüs salgınları ortaya çıktı. ABD’de Allison ve Katrina kasırgalarından sonra zatürre ve ishal salgını başlamıştı.