Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, çevredeki 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Çok sayıda binanın yıkıldığı bölgede yaşam mücadelesi devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından ve dünyanın farklı ülkelerinden bölgeye yardımlar gönderiliyor. Ancak depremin ardından bu bölgede yaşama mücadelesi veren kişilerin çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olması gerekiyor. Özellikle soğuk hava, hijyen eksikliği ve yetersiz beslenme yüzünden ortaya çıkan bir çok hastalık bulaşıcı etki gösterebiliyor.

Depremzedelere Bulaşıcı Hastalık Riski

Kahramanmaraş ve çevre illerde yıkıcı etki gösteren depremlerin ardından uzmanlar bölgede bulaşıcı hastalık riskine karşı vatandaşları uyardı. Bu süreçte yetersiz yaşam koşullarının oluşması kolera gibi bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Deprem bölgesine yardıma giden vatandaşlar ile depremzedelerin kendini bulaşıcı etkisi olan kolera gibi tehlikeli hastalıklara karşı koruması gerekiyor. Uzun yıllardır Türkiye’de kolera vakası görülmemiş olsa da doğal afet sonrası kolera salgını yaşanması söz konusu olabilir. Bu yüzden temiz su, maske ve sabun gibi temizlik malzemelerinin yeterli seviyede olması hayati önem taşıyor.

Kolera Nasıl Bir Hastalık?

Kolera, kanalizasyon veya temiz olmayan diğer sus sitemlerinden bulaşıcı etki gösteren bir hastalıktır. Yeterli hijyenin olmadığı bölgede yiyecek ve içeceklere geçen Vibrio Cholera bakterisinin neden olduğu bu hastalık bulaşıcı etki gösterir. Bakterinin bağırsaklara bulaşması halinde kişide şiddetli ishal ve sıvı kaybı görülür. Dehidrasyon yani su kaybı yüzünden insanda ölümcül etki gösterebilir. Toplum arasında çok hızlı yayılma riski bulunan kolera tedavi edilmezse bulaştığı kişiyi yüzde 50-75 oranında ölüme götürebilir.

Kolera Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcı olduğu için salgına neden olan kolera bakterileri hastanın dışkısıyla dışarı çıkar. İnfekte bir kişinin dışkısıyla kirlenmiş yiyecek, içecek veya yemek ekipmanları kullanmak bu hastalığın bulaşmasına yol açar. Yeterli temiz su kaynakları ile tuvalet sistemleri olmayan yerde bir anda kolera salgını patlak verebilir.

Kolera Belirtileri Nelerdir?

Kolera hastalığı kişinin bakteriye maruz kalmasından 12 saat veya 5 gün sonra ciddi belirtiler göstermeye başlar. Kolera hastalığı şiddetli ve sulu ishal ile kusma şeklinde belirti gösterebilir. Kolera belirtileri arasında ishal, kusma, susuzluk, idrar çıkışında azalma, halsizlik ve kas krampları yer alır. Koleradan korunmak için uzmanların tavsiye ettiği şu hususlara dikkat etmek gerekir:

·        Temiz olduğu kesin olmayan sular içilmemeli.

·        Gıdayla temas veya yemek yemden önce mutlaka el yıkamalı.

·        Sabun ve su yoksa en az yüzde 60 alkol içeren el temizleyicileri kullanılmalı.

·        Tuvalet sonrasında eller bol su ve sabunla yıkanmalı.

·        Yemeden önce soyulamayan taze meyve ve sebzeleri yemekten kaçınılmalı.

·        Şişelenmiş ve ağzı kapalı su ve içecekler tercih edilmeli

Editör: Uşak Son Dakika