Türkiye’de 10 ilde hissedilen depremler vatandaşları büyük bir yasa boğdu. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem 10 ilde çok ciddi sonuçlara yol açtı. Gece saatlerinde gerçekleşen deprem Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis dahil olmak üzere 10 ilde hissedildi. Peş peşe gerçekleşen depremler sonrasında pek çok bina yıkıldı ve depremzedeler enkaz altında yaşam mücadelesi verdi. Deprem sırasında hayat kurtaran yaşam üçgeni pozisyonu bir kez daha hatırlatıldı.

Depremde Yaşam Üçgeni Hayat Kurtarıyor

Depremde bina içinde durulacak yer ve alınacak vücut pozisyonu hayat kurtarıcı etki gösteriyor. Şiddetli depremlerde yıkılan binalarda hayatta kalmak için yaşam üçgeni pozisyonu alınması gerekiyor. Uzmanlara göre yaşam üçgeni, deprem sırasında yapılması gereken ve hayat kurtaran en önemli hareketlerden biri. Depremde hayatta kalma olasılığını çok ciddi anlamda arttıran yaşam üçgeni nedir, nasıl yapılır? Yurt genelinde deprem riskinin devam ettiği dönemde vatandaşlar “Yaşam üçgeni nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını uzmanlardan öğrenmek istiyor.

Yaşam Üçgeni Nedir?

Yaşam üçgeni deprem anında uygulandığı sırada enkaz altından sağ çıkmayı sağlayacak en önemli deprem hareketlerinin başında gelir. Şiddetli deprem yüzünden bina çökerken, mobilyalar iç ezilmelerde üzerine düşen tavan ağırlığı ile bir boşluk bırakır. Bu boşluk hayat üçgeni olarak tanımlanır. Ev içindeki mobilya ne kadar büyükse o kadar güçlü ve düşen betona karşı dayanıklı olacaktır. Bu boşluğu güvenlik amaçlı kullanan kişinin yaralanmama olasılığı da o kadar fazla olur.

Yaşam Üçgeni Nasıl Yapılır?

Şiddetli deprem yüzünden binaların yıkılmasıyla meydana gelen enkazda hayatta kalabilmek için mobilyaların sağlamlığına dikkat edilmelidir. Binalar çökünce çoğu insan duracağı yeri ve alacağı pozisyonu bilemediğinden göçük altında kalarak hayatını kaybeder. Kediler, köpekler ve bebekler risk anında doğuştan gelen bir refleks olarak cenin pozisyonunda kıvrılırlar. Bu bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. Deprem anında da cenin pozisyonunda kıvrılıp sağlam mobilyaların yarattığı boşluğu kullanmak çok önemlidir. Deprem yüzünden yıkılan binada daha küçük bir boşlukta yaşam şansınız artacaktır.

Yaşam Üçgeni Nerede Kurulmalı?

Cenin pozisyonunda başınızı ve vücudunuzu korumaya alarak kaldığınız zaman deprem nedeniyle oluşan göçükte yaralanmama şansınız artar. Bu nedenle uzmanlar çöken duvarlar veya tavanı taşıyabilecek sağlam mobilyaların yanında yaşam üçgeni kurulmasına dikkat çekiyor. Zemini sağlam olan beyaz eşyalar veya dayanıklı bir kanepenin yanında oluşan boşlukta hafifçe sıkışarak yaşam üçgeni kurulabilir. Yaşam üçgeni kurmak, enkaz altında hayatta kalma şansınızı ciddi anlamda arttırır.

Editör: Uşak Son Dakika