Özellikle son yıllarda kısa sürede zayıflamak isteyenler ketojenik diyet ve çeşitlerine ilgi gösteriyor. Kadın erkek demeden fazla kilolardan kurtulmak isteyen herkesin tercih ettiği bu diyetlerle ilgili çok önemli sonuçlar ortaya çıktı. Yeni bir araştırmaya göre ketojenik benzeri diyetler kötü kolesterol seviyesini artırdığı için kalp krizi ve felç riskini artırıyor.
Yeni tip diyetler ile ilgili araştırmalar beslenmenin sağlıklı yaşam konusunda neden çok önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ketojenik tipteki diyetlerin kalp hastalığı riskini artırdığı ortaya çıktı. Araştırmacı Dr. Iulia yeni tip diyetlerle ilgili araştırmalarında “Çalışmamız, karbonhidrat açısından düşük ve yağ açısından yüksek olan bir diyetin, artan kötü kolesterol ve daha yüksek kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu buldu” ifadelerini kullandı.
DİYETİN ZARARLARI FAYDALARINDAN ÇOK
Stanford Önleme Araştırma Merkezi’nde keto diyeti üzerine klinik araştırmalar yapan Profesör Christopher Gardner “Bu çalışma bilimsel literatüre önemli bir katkı sağlıyor ve zararların faydalardan ağır bastığını gösteriyor.” dedi. Düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet, günlük toplam kalorinin yüzde 45’inin yağdan ve yüzde 25’inin karbonhidratlardan gelmesi olarak tanımlandı.
Araştırmacılar, en az 10 yıl boyunca takip ettikleri insanların sağlık bilgilerini kullanarak yüksek yağlı diyet uygulayan 305 kişinin diyetini standart diyet uygulayan 1.200 kişiyle karşılaştırdı. Ortalama 12 yıllık bir takipten sonra diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve sigara gibi kalp hastalıklarında etkili faktörlere göre düzenleme yapıldı. Tüm bunlardan bağımsız karşılaştırma yapıldığında yüksek yağlı diyet uygulayan kişilerde kalp krizi riski iki kattan fazla artış gösterdi.
KETO DİYETİ NEDİR, ZARARLI MI?
Keto, karaciğerin enerji üretmek için depolanmış yağı kullanmaya başladığı zaman vücutta meydana gelen ketoz metabolik durumun kısaltma adıdır. Karaciğer, vücudu tercih ettiği yakıt olan karbonhidrata erişimi kaybedince açlıkla mücadele için ketonlar üretir. Keto diyeti ilk olarak tedavi edilemeyen epilepsili çocuklarda nöbetleri kontrol etmek için 1920 yılında bulundu. Keto gibi düşük karbonhidratlı diyetler büyük ölçüde yağ kullanır ancak bunun kalp sağlığına olumsuz etkisi fazladır.