Önce deprem, ardından sel ve taşkınlar ile sarsılan Türkiye, geçtiğimiz yıllarda da yangınlar ile karşı karşıya kalmıştı. Doğal felaketlerin bu denli yakın ve ani olması, vatandaşların nasıl önlem alabileceğini merak ettirmeye başladı. Elbette önlemin temeli doğru zemin ve yönetmeliğe uygun binalarda oturmaktan geçerken, sadece bununla sınırlı kalmamalı. Sigorta uzmanları, vatandaşların doğal felaketlere karşı önlem alabilecekleri sigorta türlerini anlattı.

Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) kapsamında Doğal Afet Sigortaları Kurumu’ndan (DASK) tazminat alacak olan vatandaşlar akıllara ZDS’nin mi konut sigortasının mı daha avantajlı olduğunu getirdi. Sigorta uzmanlarına göre; ZDS zaten mevzuata göre yapılmalıyken, ek olarak konut sigortası da alınabilir. Konut sigortası sadece konutun değil, aynı zamanda eşyanın da güvencesini veriyor. Peki, konut sigortası fiyatı 2023 ne kadar? Konut sigortası nedir, neleri kapsar? İşte cevaplar…

KONUT SİGORTASI, PEK ÇOK RİSKE KARŞI KORUYOR

Bilindiği üzere; DASK, ZDS poliçesinin belirlenmiş limitleri doğrultusunda, depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararlarının tamamını kapsamına alıyor. DASK teminatına girmeyen zarar ve hasarlar meydana geldiğinde ise, alternatif poliçelerden yardım almak mümkün oluyor. Bunlardan biri olan konut sigortası; ev ve içindeki eşyaları, su baskını ve deprem gibi doğal afetlerden hırsızlık ve yangına kadar pek çok riske karşı koruma altına aldığı için oldukça geniş bir destek sunuyor.

KONUT SİGORTASI AYLIK ÖDEMELERİ DÜŞÜK TUTULUYOR

Zorunlu olmayan konut sigortası kapsamında isteğe bağlı olarak önlem almak isteyen vatandaşların ev sahibi olup olmamasına da bakılmıyor. Kiracıların da yararlanabileceği konut sigortası kapsamında, poliçe içeriğine göre değişmekle birlikte, zam kırılmasından binadaki dahili suyun bıraktığı hasara kadar pek çok hasarın ödemesi geri talep edilebiliyor. Toprak kayması da dahil olmak üzere tüm afetlere karşı koruma ve garanti de sunabilen konut sigortaları 2023 yılında sadece eşya için yapılması halinde 10 bin TL ile 100 bin TL arasında değişiklik gösterirken, eşyaya ek olarak konut teminatı istenmesinde 200 bin TL ile 250 bin TL gibi ek bir ödeme yapmak gerekiyor. Bu ödemeler aylık olarak da cüzi miktarlarda yapılabiliyor.