Kış mevsiminde vatandaşın en büyük endişelerinden biri de doğalgaz faturası oluyor. Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte yurt genelinde kombiler açılmaya başlandı. Kombiyi çok açmadan ısınmak isteyenler çeşitli yöntemler deniyor. Ancak doğalgazın riskli kullanılması gibi hatalı yöntemler faturanın daha kabarık olmasına yol açıyor. Doğalgaz dağıtım mühendisi Murat Aras, kombiyi yakarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Az Fatura Ödemenin Yöntemi

Doğalgazın en verimli şekilde kullanılması hem ısınmayı kolaylaştırıyor hem de faturalardan tasarruf sağlıyor. Vatandaşlar bunun için öncelikle oda sıcaklığını “konfor sıcaklığı” olarak tanımlanan 19-20 derecede tutması gerekiyor. Murat Aras, bu seviyenin üzerinde olan her 1 derece artışta yüzde 6 oranında fazla gaz tüketimi yaşandığını söyledi: “Bu sıcaklığın düzgün şekilde ayarlanması için oda termostatlarıyla kullanılmasını uygun görüyoruz. Çünkü oda termostatı kombi ile uyumlu çalıştığından dolayı odanızdaki istediğiniz sıcaklığı ayarladığınızda kombiyi otomatik olarak devreden çıkartıyor.  Bu noktada oda termostatı hızlı bir şekilde devreye girdiğinden dolayı daha verimli ve daha tasarruflu doğal gaz kullanımına sebep olmaktadır.”

Senelik Bakım İhmal Edilmemeli

Gündüz saatlerinde güneş alan evlerde doğal yolla ısınma gerçekleşiyor. Böylelikle oda termostatıyla birlikte ortam ısındığı için kombiyi kapatmak mümkün oluyor. Bu şekilde daha verimli doğalgaz kullanıldığını kaydeden Mühendis Aras “Ayrıca cihaz üretici firmaların tavsiyesiyle birlikte yılda 1 kere yetkili kişiler tarafından bakımlarının yapılmasını tavsiye ediyoruz. Ne yazık ki piyasada yetkili olmayan kişilerinde bakım işlemleri yaparak vatandaşlarımızı mağduriyete uğrattıklarına şahit oluyoruz.” dedi. Senelik bakımlarda yetkili kişilerin çalışmasıyla kombinin verimliliği artış gösteriyor. Aras’a göre daha verimli çalışan kombi daha az doğalgaz faturası demek.

Bina İzolasyonu Çok Önemli

Doğalgazla ısınmayı en verimli hale getirebilmek için bina, pencere ve kat izolasyonlarının çok büyük önem taşıdığını hatırlatan Aras, bunlar sayesinde faturaların azalacağını kaydetti. Kombi ve petek bakımı sırasında su değişimi yapıldığı için peteklerin oksitlenip çürüdüğüne dikkat çeken Aras, “Onun için sıklıkla petek sularının değiştirilmesini tavsiye etmiyoruz. Petek ve kombi bakımlarının yapılmasını, filtre temizliğinin yapılmasını tavsiye ediyoruz ama petek içerisindeki suların değişmesi durumunda oksitlenme ile birlikte çürümelere de sebebiyet verecektir.” dedi.

Kombi firma yetkilisi Alparslan Kara bakımı yapılmayan tesisatlarda yüzde 30-35 civarında bir ısı kaybı yaşandığını hatırlatarak şunları söyledi: “Tesisatımızın en önemli parçası olan kombinin kesinlikle temizlenmesi ve filtre bakımlarının yapılmasını öneriyoruz. Bu şekilde tesisatımızı, cebimizdeki paramızı korumuş oluruz. Faturada yüzde 30-35'e kadar bir indirim söz konusu olabilir. Daha az doğal gaz kullanarak iyi bir ısınma sağlamış olursunuz.

Editör: Uşak Son Dakika