Sağlık

Doktorlar uyardı! Uzun süreli deprem stresi kalp krizi ve felce neden oluyor

Deprem felaketi sonrasında yaşanan zorluklar depremi bizzat yaşayanların dışında ekran başından izleyen kişileri de olumsuz etkiliyor. Depremde yaşam mücadelesi verenlerin acısına ortak olanların sağlık ve psikolojisini koruması gerekiyor…

Abone Ol

Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından 10 ilde büyük bir yaşam mücadelesi başladı. Depremi bizzat yaşayan kişilerin tecrübe ettiği sıkıntı ve üzüntüler ruh ve beden sağlığını bozuyor. Bunun yanı sıra farklı illerde olup depremzedelerin yaşadığı zorluklara üzülenler de kalp krizi riski taşıyor. Her yıl milyonlarca insan kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp krizine neden olan en büyük etkenler arasında yoğun stres ve travma etkili oluyor.

Kalp Krizi ve Felç Riskine Dikkat

Vücut strese girdiğinde adrenalin hormonu salgılanıyor. Bu hormon, kalbin normalden daha hızlı atıp kan dolaşımını hızlandırmasını tetikliyor. Kan basıncı artınca, kalbin kendisi için gerekli kan akışı kesintiye uğrayabilir. Deprem gibi aşırı stresli ve korku anlarında önceden koroner arteri tıkalı kişinin kan akışı kalbe veya beyne ulaşamayabilir. İşte bu durum inme ve kalp krizi gibi ölümcül vakalara yol açabiliyor. Kısmi felç ve kalp krizi geçirip hayatta kalan kişilerin yaşamsal fonksiyonlarının devamında da sağlıksız durumlarla karşılaştığı biliniyor.

Kardiyoloji Uzman Dr. Murat Şener, stres anında kalp sağlığını etkileyen olumsuz durumları anlattı. Ufak bir stres bile kalp kasında zayıf kan akışı gibi problemleri tetikleyebilir. Uzun süreli stres ise kanın pıhtılaşmasını değiştirip kanın daha yapışkan hale gelmesine ve felç riskine neden olabilir.  Uzman doktor Şener, uzun süreli stresin kalp ve beyin sağlığına çok ciddi sorunlar yarattığını ifade etti.

Uzun Süreli Stresten Kaçınmak Gerekiyor

Stresin sürekli olması beden sağlığını olumsuz etkiliyor. Strese tepki olarak kortizol hormonu salgılanır. Yapılan araştırmalarda uzun süre devam eden stresten kaynaklanan yüksek kortizol düzeylerinin kan kolesterolü, triglisertler, kan şekeri ve kan basıncı üzerinde etkili olabileceğini düşündürüyor. Bunlar kalp hastalığı için yaygın risk faktörleri olarak tanımlanıyor. Bu stres aynı zamanda arterlerde plak birikintilerinin oluşmasını destekleyen değişikliklere neden olabilir. Son olarak çok fazla stres yaşayan insanlar sigara içebilir veya stresle başa çıkmak için başka sağlıksız yollara başvurabilir.

Strese Verilen Yaygın Tepkiler

Vücudun uzun süreli stres yaşamasına neden olan durumlara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Aşırı stres yapmak kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiliyor. Deprem gibi doğal afetler stres yaratan olaylar arasında yer alabiliyor. Bununla birlikte yoğun stres yaşadığınız gösteren tepkiler arasında azalan beden enerjisi ve sürekli uyku hali, sabırsızlık ve unutkanlık yer alıyor. Bunun dışında endişe, öfke ve depresyon hali de stresle başa çıkmakta zorlanan kişilerin verdiği tepkiler olarak kabul ediliyor.