En bulaşıcı hastalıklardan biri olarak görülen uyuz, insanın yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Uyuz hastalığının belirtileri çok geç çıkabildiği için kaşınma süreci başlamadan pek çok kişiye bulaşabiliyor. Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Sinan Özçelik, ülkemizde özellikle son 6 yıldır artan uyuz vakalarına değindi. Uyuz tedavilerinde ailenin komple tedavi edilmesinin önem taşıdığını belirten Özçelik, “Ailede tedavi olmayan kişiler olduğu için aylardır hatta 2 yıldır kaşınan uyuz vakaları geliyor” uyarısında bulundu.
Her Yaş Grubunu Olumsuz Etkiliyor
Uzman Doç. Dr. Sinan Özçelik, Türkiye’nin dört bir yanındaki hekimlerden benzer raporlar geldiğini aktarırken “Bilimsel çalışmalarda da 2017-2018 yılından bu yana ülkemizde uyuz vakalarında artış olduğu söyleniyor. Bebeklik döneminden tutun da erişkin yaş dönemine ve yaşlılara kadar tüm yaş grubundan kadın erkek fark etmeksizin hastalar geliyor.” açıklamasında bulundu. Uyuz belirtilerinin geç görüldüğü için hastalığın hızla ilerlediğini kaydeden Özçelik önemli uyarılar yaptı.
Belirti Göstermese Bile Bulaşıyor
Uyuz hastalığına Sarcoptes Scabiei von hominis adı verilen akar yol açıyor. Uyuz tüm dünyada yaygın biçimde görülen bulaşıcı bir deri hastalığı olarak yaşam kalitesini düşürüyor. Çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı bu akar deriyi istila ederek bir hastalığa yol açıyor. Uzman Doç. Dr. Sinan Özçelik derinin üst tabakasında lezyona sebep olan uyuz akarı hakkında şunları söyledi: “Bu durum alerjik reaksiyona yol açarak şiddetli kaşıntı oluşturuyor. İlk defa uyuzla karşılaşan kişilerde belirtilerin ortaya çıkması ortalama 2 ila 6 haftayı bulabiliyor. Daha önce uyuz geçirmiş kişilerde ise bu süre daha kısa 1 ila 4 günde hemen kendini gösterebiliyor. Bu belirtilerin görünmediği dönemlerde de bulaşıcılık riski olabiliyor.”
Tedavi Ailedeki Tüm Bireyleri Kapsamalı
Türkiye’de sayısı hızla artan uyuz hastalığını tedavi edebilmek için bazı bilgiler veren Doç. Dr. Sinan Özçelik, iki noktaya odaklanılması gerektiğini söyledi: “Birincisi bu bir parazit ve bu paraziti, akar sayısını ortadan kaldırmak, sıfıra indirmek gerekiyor. İkincisi de bulaşıcı bir hastalık olduğundan korunmak için önlem almamız gerekiyor. Tedavide çoğunlukla sürme ilaçlar kullanıyoruz. Bu ilaçların hazırları da var. Eczanelerin veya bizim belli maddeleri karıştırarak hazırladığımız, yapma ilaç diye tabir ettiğimiz ilaçla da tedavi edebiliyoruz.”
Eğer uyuz olan kişi ile aynı ortamı paylaşan kişiler varsa, hastalık belirtisi göstersin veya göstermesin bunların da mutlaka tedavi olması gerekiyor. Polikliniklerde özellikle aile tedavisi eksik olursa kaşınma şikayetleri aylardır devam edebiliyor. Doç. Dr. Sinan Özçelik, ailesi tedavi olmadığı için 2 yıldır kaşınan uyuz vakalarıyla karşılaştığını söyledi.