Ekonomi

Emekli olunca ne kadar maaş alırım? 4A, 4B ve 4C Emekli maaşı hesaplama yöntemi

Çalışanların en büyük hayali olan emeklilikle ilgili araştırmalar sürüyor. Emekli olunca ne kadar maaş alacağını merak edenler bunu belirli yöntemlere göre hesaplayabiliyor…

Abone Ol

Özel sektörde, devlette veya Bağkur’lu olarak çalışma hayatına devam edenlerin araştırdığı konular arasında emeklilik ön plana çıkıyor. Çalışma yaşamının sonuna gelen vatandaşlar emekli maaşı hesaplamalarına daha fazla ilgi gösteriyor. Bilindiği üzere emekli maaşı miktarı, sigorta olunan yıla ve ödenen prim gününe göre değişiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uygulamaları emekli maaşı hesaplamada bazı avantajlar sağlıyor. İnternet üzerinden emekli olursam ne kadar maaş alırım sorusunun yanıtını arayanlar için bazı yöntemler öne çıkıyor.

Emekli Olursam Ne Kadar Maaş Alırım?

SGK çatısı altında 4A, 4B ve 4C kapsamında çalışanlar emekli olduklarında maaşlarının kaç lira olacağını merak ediyor. Eski adları sırasıyla SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı olan bu kurumlara bağlı olarak çalışanlar prim ödemelerini tamamlarken bir yandan hesaplamalar yapıyor. Çalışmalarının bir karşılığı olarak emekli olmayı bekleyenler yıllar boyunca ödedikleri primlerin geri dönüşünü hesaplıyor. Emekli maaşı konusunda vatandaşların en çok araştırdığı konular maaş hesaplama yöntemi oluyor. Emekli maaşı hesaplama işlemi nasıl yapılır?

4A Emekli Maaşı Hesaplama

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web sitesi üzerinden eski adıyla SSK emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor. Aylık Hesap bağlantısı üzerinde çalışandan istenen bilgiler arasında TC kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgileri talep ediliyor. Bunları doğru ve eksiksiz olarak siteye girip “Sorgula” butonuna basanlar emekli olduklarında alacakları maaş hesaplamasını aşağı yukarı ortalama bir miktarda yapmış oluyor.

4B Emekli Maaşı Hesaplama

Türkiye’de milyonlarca esnaf ve sanatçıyı ilgilendiren Bağkur yani yeni adıyla 4B emekli maaşı hesaplama işlemleri büyük ilgi görüyor. SGK’nın kurumsal internet sitesinde 4B emekli maaşı hesaplama sayfası hizmete sunuluyor. Bu sayfadan TC kimlik numarası, kurum ve güvenlik kodu yazan çalışanlar 4B emekli maaşını hesaplayabiliyor. Ancak hesaplanan bu tutar, SGK tarafından emeklilikte verilecek kesin maaş miktarını göstermiyor. İnternet üzerinden yapılan emekli maaşı hesaplama işlemleri kesinlik içermemekle birlikte ortalama bir maaş miktarının hesaplanmasını sağlıyor.

4C Emekli Maaşı Hesaplama

SGK resmi web sitesinde Hizmet Hesabı 4C bağlantı sayfasına girerek internet üzerinden 4C emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor. Eski adıyla Emekli Sandığı olan bu kurum, kamu çalışanlarının emekli maaşı hesaplamalarında ortalama bir rakam ortaya koyuyor. Kamu kuruluşlarında çalışanlar bu sayfa üzerinde doğum tarihi, cinsiyet, 4A çalışma süresi, başlangıç ve bitiş tarihi ile hizmet türü bilgilerini eksiksiz biçimde dolduruyor. Sayfanın alt kısmında bulunan “Hesapla” butonuna tıklayınca 4C emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.