Kış mevsiminde tüketilen içecekler arasında akla ilk gelen boza hem lezzetli hem de besleyici yönüyle dikkat çekiyor. Bozanın sıcak leblebi ya da tarçınla uyumu damakta muhteşem bir tat bırakıyor. Bozanın içeriğinde yer alan vitaminler ise soğuk kış günlerinde adeta şifa dağıtıyor. Her kış mevsiminde olduğu gibi boza internetten en çok araştırılan kış içecekleri arasında yer alıyor. Boza nedir, boza nasıl yapılır, bozada hangi malzemeler var gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezi boza hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara bu haberimizden ulaşabilirsiniz.

Boza Nedir?

Özellikle kış mevsiminde akla ilk gelen içeceklerden boza darı, mısır veya bulgurla hazırlanabilen geleneksel bir Türk içeceğidir. Damakta bıraktığı eşsiz lezzet ile başka hiçbir içeceğe benzemeyen bozanın tarihi 9 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. İlk olarak Mezopotamya’da tüketildiği bilinen boza, Osmanlı döneminde de sık sık tüketilmesiyle bilinir. Hatta Osmanlı’da Bozahane adı verilen yerlerde halka boza ikram edildiği biliniyor. Ortadoğu, Orta Asya, Balkan ve Afrika ülkelerinde üretilen boza hakkında Evliya Çelebi bozahanelerde 1100 kadar bozacının çalıştığından bahsediyor.

Boza Nasıl İçilir?

Kış mevsiminin en sevilen içeceği boza farklı damak zevklerine hitap eden bir Türk içeceğidir. Bozayı farklı ürünler karıştırarak tüketmek mümkün. Geçmişte bozanın içine pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve Hindistan cevizi gibi farklı lezzetler ilave edilirdi. Hatta kakao ve siyah çikolata eklenerek de içilen boza günümüzde daha çok sarı leblebi ve tarçın ile özdeşleşmiştir. Kış aylarının vazgeçilmezi boza 7’den 70’e herkesin severek tükettiği ve sağlık açısından da son derece faydalı bir içecek.

Boza Nasıl Yapılır?

Boza yapılışında mısır, darı veya bulgur gibi farklı malzemeler kullanılıyor. Herkesin damak zevkine hitap eden eşsiz bir lezzete sahip olan boza farklı ürünlerle tüketilebiliyor. Boza hazırlamak için malzemelerin miktarına da dikkat etmek gerekiyor. Bozada 3 su bardağı bulgur, 2 kahve fincanı kadar pirinç, 3 su bardağı toz şeker ve maya kullanılır.

Boza Yapılışı

Bulgurları bir gün önceden ıslatıp ertesi gün üzerine pirinçleri ilave edip haşlayın. Haşlanma işlemi bitince mikserle iyice ezin ve karışımı süzgeçle süzün. Hazırlanan karışımı bir tencereye aktarın ve kışı ateşe koyun. Karışımın üzerine şeker ilave edip eriyinceye kadar karıştırıp daha sonra ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuma sırasında birkaç kez karıştırmak topaklanmasını önleyecektir. Karışım ılık hale gelince içine suda ezdiğiniz mayayı ilave edip ağzını kapatın. Ortalama 25 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 gün bekletin. Bu 3 günün sonunda boza göz göz olmuşsa tüketime hazır hale gelmiş demektir.

Editör: Uşak Son Dakika