Sağlık

Erken müdahale edilmezse ölüme neden oluyor! Strep A bakterisinin bu belirtilerine dikkat

Özellikle küçük yaştakiler arasında hızla yayılan Strep A bakterisinin neden olduğu salgın büyük endişe yaratıyor. Zamanında müdahale edilmezse ölüme davetiye çıkaran hastalığın belirtilerine dikkat edilmesi gerekiyor…

Abone Ol

Son günlerde anne ve babaların en çok konuştuğu konuların başında Strep A bakterisinin neden olduğu salgın hastalık geliyor. Strep A bakterisi hakkında bilgi sahibi olmak ve hastalık belirtileri görüldüğünde erken müdahale etmek hayati önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların risk grubu olduğunu hatırlatırken Strep A bakterisinin belirtileri açıklandı.

Çocuklar Arasında Hızla Yayılıyor

Dünya genelinde giderek yayılan streptokok mikrobu Türkiye’de de görülmeye başlandı. En son 3 yaşındaki Aras Sönmez’in hayatını kaybetmesine neden olan bu bakteri anne ve babaları endişelendiriyor. Bulaşıcı bir hastalık olan streptokok mikrobu hakkında uzmanların uyarısına mutlaka kulak vermek gerekiyor. Hastalığın en net belirtisi ise boğaz ağrısı olarak açıklandı. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Suat Gürkan, Strep A bakterisinden dolayı hasta olan çocukların mutlaka 10 günlük evde tedavi olması gerektiğini söyledi.

Boğaz Ağrısı Kendiliğinden Geçer Demeyin

Ocak ayında vakaların zirve yaptığını belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Suat Gürkan hastalıkla ilgili detaylı bilgiler verdi. Geçen ay influenza salgını görülürken streptokok hastalığın son dönemde çok yaygın olduğunu belirten Gürkan şunları söyledi: “O hala yaygın ama streptokok mikrobu bu ay daha öne geçti. Gelen vakaların çoğu streptokok mikrobu. Mikrobun diğer adı beta. Yüksek ateş ve boğaz ağrısıyla karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş dışında kırgınlık, halsizlik, kemik ve eklem ağrısı gibi problemler de oluşturuyor. Üstelik birden ağırlaşabiliyor. Romatizmal problemlere de sebep olabiliyor.”

Tedavi Edilmezse Romatizma Yapıyor

Boğaz ağrısı çocuklar için anne ve babaların “Boğaz ağrısı geçer, ilaç kullanmasın” dememesi gerektiğini söyleyen Dr. Gürkan, “Çünkü 2-3 hafta sonra bu mikrop kendisini romatizmal problemlerle karşımıza çıkarabiliyor. O yüzden önce bu mikrobun olup olmadığını netleştirmek ve sonrasında 10 günlük tedavi altına almak lazım.” dedi. Eğer çocuğa 10 günlük evde tedavi uygulanmazsa mikrobun kemik ve eklem ağrısı gibi, kalp romatizması gibi problemler yarattığı belirtiliyor.

Hasta Çocuklar Okula Gitmemeli

Bu mikrobun genellikle romatizmal kalp rahatsızlığı yaptığı belirtilirken tedavinin mutlaka 10 gün boyunca sürmesi gerekiyor. Çocuk iyileşti deyip ilaçları yarıda bırakmak yeterli oluyor. Hastalığın bulaşıcı olduğunu belirten Dr. Gürkan, hastalanan çocukların kesinlikle okula gitmemesi gerektiğini kaydetti. Boğazında problem olan çocuk geldiğinde aileleri uyarıp 10 günlük tedavi uygulamaları için reçete yazdığını belirten Gürkan şunları aktardı: “En bariz özellik boğaz ağrısı. Yemek yerken diken gibi batıyor bademcikleri. Yüksek ateş, kemik eklem ağrısı ve baş ağrısı da diğer belirtiler. Kış dönemlerinde olan bir şey bu. Geçecek elbet. Okulların temasıyla artış gösteriyor. Bu dönemlerde dikkatli olmamız lazım. Çocuklarımız hastayken okula göndermememiz lazım.”