Güncel

EYT’lilerin ne kadar emekli maaşı alacağı ortaya çıktı! Hemen hesaplayabilirsiniz

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından başvurular başlamışken, bir yandan ilk maaş heyecanı yaşanır hale geldi. Peki, EYT ilk emekli maaşı ne kadar olacak, emekli maaşı nasıl hesaplanır? İşte detaylar…

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından alınmaya başlamış olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilgi her geçen gün artarken; bir yandan da bu ay içerisinde işlemleri yetişen EYT’lilerin nisan ayında alacakları ilk emekli maaşının ne kadar olacağı merak edilmeye başlandı. Prim ve prime esas kazanç başta olmak üzere pek çok faktöre göre değişen emekli maaşlarını hesaplayabilmek adına, SGK’dan EYT’lilere büyük bir kolaylık sunulacağı açıklandı.

3 Mart’ta yürürlüğe giren EYT düzenlemesi için başvurular devam ederken; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanların yararlanabileceği düzenleme kapsamında SSK yani 4/A, Bağ-Kur yani 4/B, Emekli Sandığı yani 4/C hizmet dökümlerinden yararlanabilecek olan kişilerin emekli maaşını otomatik olarak hesaplayabileceği bir sistem devreye sokuldu. Peki, EYT ilk emekli maaşı ne kadar olacak, emekli maaşı nasıl hesaplanır? İşte 4A, 4B, 4C EYT emekli maaşı hesaplama ekranı...

TABAN MAAŞ UYGULAMASI EYT’DE DE GEÇERLİ

Bilindiği üzere, ocak ayında emeklilere verilen maaşların taban ücreti 5 bin 500 TL bandına yükseltildi. Bu bandın altında emekli maaşı almak mümkün olmadığı için aynı sınır, EYT’lilerde de gözlenecek. Şartları eşit olan Emekli Sandığı mensupları SSK’lılardan; SSK’lılar ise Bağ-Kurlulardan daha yüksek maaş ödemesi alacak. Kişiden kişiye ve prim gibi şartlara bağlı olarak değişen emekli maaşını hesaplamak ise son derece kolay. Kendi sitesinden bir maaş hesaplama robotu devreye sokan SGK, yaklaşık olarak ilk maaşı hesaplamaya izin veriyor. SGK sitesinden her hizmet dökümünün maaş hesaplama ekranına ulaşarak, hesap yapılabiliyor.

PRİM VE ÇALIŞMA YILI SÜRESİ ÖNEMLİ

Öte yandan yeni giren EYT düzenlemesi kapsamında emekli olabilmek için prim ve çalışma yılı baz alınıyor. Bu da 8 Eylül 1999 tarihinden önce girişi olan kadınların 20 yıl; erkeklerin ise 25 yıl çalışması halinde emekliliğin mümkün olduğu anlamına geliyor. SSK için belirlenmiş olan prim süresi en az 5 bin günden başlamak suretiyle, sigortaya kayıt yıllarına göre 5 bin 975 güne kadar çıkabiliyorken; Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları için ise kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde ise 9 bin gün süresi aranıyor.