Sağlık

Felç riski olanlarda bu belirtiye dikkat! İnme geçirmeden önce dilin şekli değişiyor

Hızla değişen yaşam koşulları günümüzde inme geçiren kişi sayısında artışa yol açıyor. Pek çok hastalık felç riskini arttırırken uzmanlar inme geçirmeden birkaç gün önceki belirtilere dikkat çekiyor…

Abone Ol

Yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi hastalıklar inme geçirme riskini artırıyor. Bilindiği üzere inme, beyne giden kan akışının aniden kesilmesi ve kol ve bacakların hareket ettirilememesi anlamına geliyor. Bir anda gelişen inmeye dışarıdan müdahale etmek epey zordur. Felcin en yaygın bilinen belirtileri geveleyerek konuşmak ve yavaş hareket etmektir. Bu tür semptomlar beynin hangi bölümünde kan akışının kesildiğine bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda dili kontrol eden sinir hücreleri hasar gördüğünde dilin görünümü ve şekli değişmiş olabilir.

Dilin Bir Yana Eğik Durması Felç Belirtisi

Felç geçiren pek çok kişide kafa karışıklığı ve konuşma bozukluğu da oluşur. Dil kayması inme vakalarında daha az görünen bir belirtil olmasına rağmen bazı felçli hastalarda kolay fark ediliyor. Biomedical Engineering Online dergisinde uzmanlar inme halinde dilin pozisyonu hakkında “Dil uzatıldığında veya çıkıntı yaptığında orta hattan uzaklaşma eğiliminde olacak ve lezyonun yanına doğru sapacaktır.” diyor. Yani dilin ağız içinde bir yana eğik biçimde olması felçten kaynaklanan sinir hasarının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Dil Kayması ve Felç İlişkisi

Uzmanlar bu vakaya dil sapması derken “Bu nedenle dil kaymasının belirtileri inme veya geçici iskemik atakta görülür.” açıklamasını yapıyor. Geleneksel Çin tıbbında dilin sapması rüzgar çarpmasının bir uyarısı olarak kabul edilir. Geçici iskemik atak olarak da bilinen rüzgar çarpması, mini felç olarak beyinde çok küçük bir hasara yol açıyor. Bu nedenle diğer bölgelere giden kan akışı bunu telafi eder ve zamanla tam bir iyileşme gerçekleşebilir. Öte yandan beyinde küçük bir darbeyle hipoglossal sinir hasar görürse, dil sapması gibi belirtiler uzun süre devam edebilir.

Yemek Yerken Dili Hareket Etmedi

Uzmanlar, felç geçirmenin bir öncüsü olarak kabul edilen geçici idiyopatik trombositopeni öyküsü olan 40 yaşındaki bir hastanın vakasını örnek olarak gösterdi. Buna göre doktora gitmeden dört gün önce ekmek çiğnerken dilini sola hareket ettiremediğini fark eden hasta nöroloğa geldi. MRI taramaları sonrası tıbbi olarak dolikoektazi denen bir fenomen olan sol iç karotid arterin genişlediği ve uzadığı görüldü.

Felç Belirtileri Nelerdir?

İnme geçirirken ortaya çıkan belirtiler vücudun sağ veya sol tarafında his kaybıyla görülür. Ayrıca kol, bacak ve yüz kaslarında güçsüzlük, aniden başlayan şiddetli baş ağrısı ortaya çıkabilir. İleri inme vakalarında bilinç kaybı, bayılma ve aniden düşme görülür. Bunların dışında konuşma güçlüğü ve konuşulanları anlamam felç belirtisidir. Denge kaybı ve tuvaletini tutamama felç belirtilerindendir.