Depresyon, insanın yaşam sevincini alıp götüren, çaresiz ve umutsuz hissetmesine neden olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyon ağırlık durumuna göre farklı sonuçlara yol açabilir. Öte yandan kaygı ise çoğunlukla fiziksel ve ruhsal olarak girilen bir duygu halidir. Yoğun kaygı hissedildiğinde kalpte çarpıntı, terleme, bunalma hissi ve kötü bir şey olacak duygusu ortaya çıkar. Depresyon ve kaygı tanıları birbirine yakın gözükse de bu kişilerde belirtiler daha şiddetli olur. Depresyona girilmesi durumunda hastalık günlük yaşamı ciddi derecede aksatır ve tedaviye ulaşmak güçleşir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğuna Dikkat
Tüm doğal afetlerde olduğu gibi deprem de insanda ciddi travma yaratabilen bir felakettir. Şiddetli depremlerden hayatta kalan kişiler uzun süre sonra bile bu travmaların etkisinde kalabilirler. Deprem yüzünden oluşan psikolojik rahatsızlıkların başında akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu gelir. Bununla birlikte panik atak, panik bozukluk, diğer kaybı bozuklukları ve depresyon gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
Depremden Sonra Psikolojiyi Korumanın Yolları
Depremin hemen ardından aşırı korku, ne yaptığının farkına varamama, tepki verememe veya bulunduğu ortamı algılayamama gibi tepkiler verilebilir. Şok halini yansıtan bu durumların sebepleri yoğu ölüm korkusu, çaresizlik ve panik dibi duygulardır. Bu tür travmatik tecrübeler yaşayanlar için uzmanlar bazı tavsiyelerde bulunuyor. Deprem olacak korkusu ile yoğun kaygı yaşayanların deprem çantası hazırlayıp gözünün önünde bir yere koyması faydalı olabilir.
Her saniye depremi düşünmek yerine rahatlatıcı müzik dinleme ve nefes egzersizleri de faydalıdır. Gevşeme çalışmaları, anksiyete ve depresyonu hafifletir. Kaygının üstesinden gelmeye odaklanarak bunu yeneceğinize dair inanç geliştirmelisiniz. Korkunuzu bastırmak ve endişeye sebep olan durumları içinize atmak doğru değildir. Korkularınızı ve endişelerinizi çevrenizle paylaşıp çözüm yollarını aramak size manevi destek verecektir.
Kaygı ve Depresyonu Yenmenin Formülü
Yoğun kaygıya neden sorunların tedavisi için bir an önce harekete geçmeniz doğru olacaktır. Kaygılarınız deprem konusundaysa bir eğitime katılarak bu konuda bilinçlenip kendinizi daha güvende hissetmeye başlayabilirsiniz. Ancak ilk başta zihninizi kaygıdan kurtaracak küçük hedefler koyup bunları başarmaya odaklanmanız daha doğrudur. Gün boyunca depresyon ve aksiyete belirtileriyle mücadele etmek yeterince zor olduğu için bunu ötesinde bir şeyler başarmak imkansız görünebilir.
Bu yüzden gününüzü planlamak, kendinize bakmak, işleriniz ve aile sorumluklarınızla ilgilenmek kısa vadeli hedefleriniz olabilir. Sadece bir günü planlayıp onu tamamlayınca diğer işe geçmek günlük anksiyete krizi yaşamanızı engeller. Bu süreçte bilişsel-davranışçı psikoterapilerle olası bir depremle ilgili gerçekçi düşünmeye başlamanız kaygı ve depresyonu yenmede fayda sağlayacaktır.