Ramazan ayının yaklaşmasıyla ile etten süte, pideden yumurtaya, domatesten bibere ve hurmaya korkunç zamlar geldi. www.usaksondakika.com İnternet Sitesi olarak sizler için Mübarek Ramazan ayı öncesi gıda fiyatlarına gelen zamları araştırdık. Şunu da belirtelim ki; piyasalarda Ramazan ayının ilk günü geldiğinde gıda fiyatlarının talep yüzünden daha da artabileceği endişesi hakim.
Et fiyatlarında baş döndüren artış
İlimizde ve tüm Türkiye’de en çok fiyatı artan gıda maddesi et ve et ürünleri oldu. İlimizde,2021 yılında Dana kıyma, 50-60 TL, dana kuşbaşı 60-65 TL, Biftek 110 TL ve Antrikot 100 TL civarında, 2022 yılında dana kıyma ve kuşbaşı 80-100 TL diğer işlenmiş et ürünleri 150 TL civarında satılıyordu.
Bugün itibarıyla, Kıymanın kilosu 230 TL, kuşbaşı (Dana) 250 TL, Pirzola (İşlenmiş) 300 TL, sucuk 250-300 TL pastırma 500-600 TL gibi baş döndüren rakamlara ulaştı. Uşak’ta 150 yıllık aile geleneği kasaplık mesleğini devam ettiren Osman Efe, dar gelirlinin eti almak yerine vitrinlerden ve fotoğraflardan seyredebileceği zamanlarda olduğumuzu söyledi.
Efe, et fiyatlarındaki anormal artışı, hükümetin 2 yıl önce uygulamaya koyduğu hatalı politikalara bağladı. Efe; “Hayvan üreticisi 3-4 kilo süt satarsa hayvanına 1 kilo yem alabiliyor. Dişi hayvanlar hep kesimhaneye gönderildi. Artık hayvan üretilmiyor. Deprem, Irak’tan gelen şap hastalığı gibi nedenlerden dolayı et fiyatları korkunç arttı. Kesimlik hayvan kalmadı. Mübarek Ramazan ayı geldiğinde fiyatlar daha da artacaktır” tahmininde bulundu.
Osman Efe, kanatlı kümes hayvanları fiyatlarında küçük bir düşüş olduğuna değinerek, “Tavuk ve piliç eti fiyatları kilosu 40-80 TL arasında satılıyor. Bence hemşerilerimiz mübarek Ramazan ayında kanatlı kümes hayvanı tercih ederlerse daha ekonomik olur” önerisinde bulundu.
Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Şeref Parlas’da marketlerde kutu ile satılan 1 litre pastörize sütün 25-30 TL arasında satıldığına dikkat çekerek; “Hayvan üreticisi elde ettiği bir litre süte karşılık 3-4 kilo yem parası öderse et fiyatları da korkunç bir şekilde artar. Benim öngörüm; et fiyatlarındaki asıl artışı Kurban Bayramı’nda yaşayacağız” dedi.
Ramazan ayı nedeni ile hurmadan maydanoza zam gelmeyen gıda ürünü yok
Mübarek Ramazan ayının yaklaşmasıyla Uşak’ta zam gelmeyen gıda maddesi yok gibi bir şey. Orucunuzu açmak için geçen yıl bir kilo hurma alabilmek için bütçenizden kalitesine göre 40-180 TL bütçe ayırırken bu yıl 80-250 TL gibi bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Yumurtanın tanesi 2,5 TL, kolisi (30’lu) 75 TL’den müşteri bekliyor.
Domates 20-30 TL, salatalık 20-25 TL, biber 20-30 TL, patlıcan 20-25 TL, Kabak 25 TL maydanoz 5 TL, marul 10-15 TL’den satılıyor.
Uşak’ta yıllardır manavlık yapan Mehmet Karahan, “Geçen hafta meyve ve sebze fiyatları 5-6 TL daha aşağı fiyattan satılıyordu. Bu hafta ihracatın artmasıyla fırladı. Bundan sonra her ihracat yapıldığında meyve ve sebze fiyatları fırlar. Tabi ki Ramazan ayının girmesiyle de bir artış yaşanacaktır” dedi.