Sağlık

İş Kazası Meslek Hastalığı Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş kazaları, hem dünyada hem de ülkemizde farklı sektörlerde görülebilecek sorunlardan bir tanesidir.

Abone Ol

İş kazası çalışanların sağlığını etkilerken diğer yandan iş yerleri açısından olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. İş kazası ortaya çıktığı zaman mutlaka bildirimde bulunmak gerekiyor. Peki, iş kazası bildirimi nasıl yapılır?

İşçiden kaynaklanan iş kazaları genellikler çalışanın güvensiz davranışları nedeniyle ortaya çıkar. İşçinin çalışma alanında gerekli bilgiye, eğitime, donanıma ve fiziksel yeterliliğe sahip olmaması kazaları beraberinde getirir. Özellikle işçinin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi eksikliği ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Üretim sektöründe işçinin fizyolojik yapısına uygun olmayan görevlerde çalışması da kazalara davetiye çıkarır.

İş Kazası Nasıl Bildirilir?

İş kazası bildirimi yazılı şekilde ya da elektronik ortamda tamamlanabilir. Elektronik ortamda yapılacak bildirimi sadece 4A sigortalılar yapabilir. Elektronik ortamda bildirimler e-Devlet sistemi üzerinden yapılır. SGK tarafından verilen kullanıcı kodu ve e-bildirge şifresi ile sisteme giriş yaparak süreci tamamlayabilirsiniz.

Yazılı bildirimi yapmak için iş kazası bildirim formunun çıktısı alınmalıdır. Doldurduğunuz formu elden veya posta aracılığıyla kuruma göndermelisiniz.

İş Kazası Nereye Bildirilir?

İş kazası durumunda ilk olarak kolluk kuvvetlerine haber verilmelidir. Daha sonra SGK’ya iş kazası bildirimi yapılmalıdır. Bildirim konusunda sorumluluk işverene ait olacaktır. Kendi nam ve hesabına çalışan kişiler ise bildirimi kendileri gerçekleştirebilir.

Bildirim yapma sorumluluğunda özel durumlar olabilir. Alt işveren ilişkisinin söz konusu olduğu durumlarda bildirim sorumluluğu işverendedir. Bununla beraber sağlık hizmeti sunan kişilerin iş kazası geçirmesi durumunda da kolluk kuvvetlerine bildirmeleri gerekir.

İş kazası bildirimi kazaya uğrayan sigortalı çalışanın SGK kapsamındaki haklarından faydalanmasına yardımcı olur. SGK dışındaki diğer mercilere yapılan bildirimler haklardan yararlanamamanızı sağlar.

Çalışanlar iş kazası durumunda SGK kapsamında sigorta desteğinden yararlanabilir. Böylece kaza sonrası tedavi masraflarının karşılanmasını sağl.ar

İş Kazası Bildirim Süresi

İş kazaları meydana geldiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde bildirilmesi gerekir. Bu süre kazanın gerçekleştiği günün ertesi günü itibarıyla başlayacaktır.  Pazar günleri ve resmi tatiller üç günlük iş kazası sürecinde dikkate alınmayacaktır.