Özellikle bilgisayar kullanılan iş türlerinde çalışanlar için her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. İş uyuşmazlıkları konusunda elektronik izleme konusu giderek önem kazanıyor. İşçinin elektronik ortamda izlenmesi, e-mail adresleri, bilgisayarlar, kamera ve ses kayıt cihazları ile araç takip sistemleri gibi donanım ve yazılımlar kullanılarak yapılıyor. Bu şekilde işveren, yönetim hakkı kapsamında işçisine iş için verdiği kurumsal e-maili ve bilgisayarı elektronik ortamda izleyebilmesi için yasal bir engel bulunmuyor. Fakat bu inceleme için bilgisayarı kullanan işçinin işveren tarafından bilgilendirilmesi şartı bulunuyor.

Bursa’da Yaşanan Olay Emsal Oldu

Milyonlarca işçi ve işvereni yakından ilgilendiren bir haber gündeme geldi. İşçinin haklı fesihle işten kovulmasıyla sonuçlanan olay mahkemeye taşındı. Bursa’da bir patron işçisinin rızasını almadan kullandığı bilgisayarı inceledi. Bunun sonucunda kovulan işçinin imdadına Bölge Adliye Mahkemesi yetişti. Çalıştığı iş yerinde kullandığı bilgisayarı rızası dışında patron tarafından incelenen işçi, yazışmaları sebebiyle tazminatsız kovuldu. Mahkemenin yolunu tutan işçi, işlemin yasal olmadığını iddia etti. Açılan davada İş Mahkemesi, davacının haklı sebeple kovulduğuna hükmetti.

İş Mahkemesinin Kararı İstinafa Gitti

Davacı işçi, birinci derece iş mahkemesinin bu kararını istinafa götürdü. Bunun üzerine dava dosyası Bursa Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 3. Hukuk Dairesi tarafından masaya yatırıldı. Yüksek mahkeme işçi ve işveren uyuşmazlıklarında önem taşıyan bu konu hakkında emsal nitelikte bir karara imza attı. İşçi, kullandığı bilgisayarın inceleneceği konusunda bilgilendirilmediği ve rızası dışında inceleme yapıldığı neticesinde hukuka aykırı yollarla elde edilen bilgilerin haklı fesih gerekçesi yapılamayacağına hükmedildi.

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 3. Hukuk Dairesi bu kararıyla iş mahkemesinin haklı fesih kararını bozdu. Emsal niteliğindeki bu karara göre işçinin iş yerinde kullandığı bilgisayar, işveren tarafından verilmiş olsa bile çalışanın izni olmadan incelenemeyecek. Bu şekilde incelenen bilgisayarlardan alınan bilgilerin hukuka aykırı olduğuna hükmeden yüksek mahkeme iş uyuşmazlıklarında emsal olacak bir karara imza attı.

Milyonlarca İşveren ve Çalışanı İlgilendiriyor

İşçinin iş yerinde kullandığı bilgisayara bakılacaksa patronun öncelikle işçisinin rızasını alması ve bilgilere hukuki yollarla ulaşması gerekecek. İşçinin bilgisayardaki yazışmaları veya herhangi farklı bir verisi incelenmeden önce çalışandan izin istenecek. Aksi halde hukuka aykırı elde edilen bu verileri kullanarak çalışanı tazminatsız bir şekilde işten çıkarmak mümkün olmuyor. Bursa’da yaşanan olayda yüksek mahkeme emsal niteliğinde verdiği kararla işçisini tazminatsız kovan işvereni haksız buldu.