Maaşlara yapılan ek zamla beraber kiralara da ara zam yapılıyor. Ara zam ödemeyi kabul etmeyen kiracıların ise tahliyesi isteniyor. Tahliye davalarında tahliye taahhüdünü imzalayan kiracının çıkmak zorundadır.
Sözleşme hukukuna tahliye taahhütnamesine müdahale etmek doğru olmasa bile zayıfı koruma ilkesi bulunuyor. Bu yüzden devlet uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül'de başlayacağını açıkladı. Peki kirada yüzde 25 zam sınırı yeniden uzatılır mı?
Zam Sınırı Uzatılacak Mı?
Kira artışına ilişkin yüzde 25 zam sınırı 2024 Temmuz’a tarihine kadar uzatıldı. Emsal kiraların yükselmiş olmasına rağmen eski kiracıların düşük kira ile oturması sorunu tetikledi. Bunun da birden fazla nedeni bulunuyor. Bazı ev sahipleri de evlerine taşınmak istemesi nedeniyle davaların sayısı da artıyor.
Kira davalarındaki artışın temel kaynağı ise enflasyondur. Arabuluculuk sistemi 1 Eylül’den itibaren kira uyuşmazlıkları için çalışmalar gerçekleştiriyor.
Ev Sahipleri Para Teklif Ediyor
Ev sahipleri kiracıların çıkması için para teklif etmeye başladı. Tahliye davalarının yıllarca sürmesi nedeniyle ev sahipleri sıklıkla bu yönteme başvuruyor. Arabuluculuk sistemi devreye girdiği zaman uyuşmazlıklar çözüme kavuşabiliyor.
Tahliye davalarının artmasının ana nedeni ekonomi politikaları geliyor. Kiracının taşınmasına uygun ekonomik koşullar sağlandığı zaman arabuluculuk sistemi içerisinde davalarda ciddi azalış olması tahmin ediliyor.
Tahliye Taahhütnamesi İmzalayan Kiracı Çıkmak Zorunda Mı?
Kira sözleşmesi nedeniyle kiracı çıkmak zorundadır. Çıkmadığı taktirde sulh hukuk davasında açılan tahliye davasından sonra kısa sürede çıkış işlemlerine başlanır. Yüzde 25 zam sınırının ilk getirilme amacı kira bedellerindeki kontrolsüz olarak gelişmesini engellemektir.
Bu zam sınırının devam edip etmemesi enflasyon oranlarına göre belirlenecektir. Normal bir enflasyonist ortam oluşursa eski uygulamalar devreye girecektir. Kiracısının verdiği kiranın piyasanın altında kaldığını düşünen birçok mal sahibi kira tespit davaları açıyor. Yasal sürede tespit davası açamayan mal sahipleri ise kiracılara çıkması için para teklif ediyor.