Yine de yeni konut inşası için alınan ruhsat sayısı da ihtiyacın gerisinde bulunuyor. Konut piyasası ne durumda?
Yakın zamanda ortaya çıkan hastalık ve ekonomik nedenler inşaat sektörünü derinden etkilemeye başladı. Yatırım alanındaki düşüşle konut üretimi ihtiyacın gerisinde kaldı. TÜİK’in istatistiklerine göre yapı izinlerinde artış yaşandı. İkinci çeyrekte yıllık bazda belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayılarında da artış yaşandı.
İkinci çeyrek verileriyle beraber yılın ilk yarısına ilişkin tablo hakkında da detaylar belli oldu. Ocak-haziran döneminde ruhsat verilen daire sayısı bekleneni veremedi.
2023 İkinci Çeyreğinde Neler Oldu?
2023 yılı ikinci çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların büyük bölümünü konutlar oluşturdu. Kullanım amacına göre bakıldığı zaman en yüksek yüz ölçüm iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar olarak açıklandı. Dairelerden sonra sanayi binaları ve depolar izledi. Sanayi ve depo inşası için verilen ruhsatların yüzölçümü en yüksek seviyeye geldi.
En Fazla Ruhsat İstanbul’da
En çok konut ruhsatı İstanbul için verildi. Açıklamaya göre dört ruhsattan biri İstanbul için düzenlendi. Depremin izleri ruhsatlara da yansımaya başladı. Deprem bölgelerinde ruhsat sayılarının azlığı dikkat çekti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haziran ayı konut fiyat endeksine göre ülke genelinde konut fiyatlarında aylık artış yüzde 4.8 oldu. Reel artış ise yüzde 38 olarak açıklandı. Yıllık artış bekleneni veremedi. Şubat 2022’den bu yana ilk kez konut fiyatında artış görüldü.
Bina yapım artış hızı yavaşlasa bile gelinen noktada fiyatlar dar ve orta gelirli insanların zorluk yaşamasına neden oldu. Ülke genelinde dairelerin ortalama metrekare fiyatı 24.598 TL’ye yükseldi. Üç büyük şehir incelendiğinde en düşük artış İstanbul’da oldu. İstanbul’da yıllık fiyat artışı ise yüzde 85.1 olarak açıklandı. Ortalama metrekare fiyatı 37.220 TL’ye çıktı. İzmir’de yıllık fiyat artışı ise iki katına çıktı. Yeni binaların yapılması sonrasında ev fiyatlarının düşeceği tahmin ediliyor.