Bu ben türü cilt kanseri başlangıcı olabilir. Yine de et benleri kötü görüntüsü nedeniyle aldırılmak isteniyor. Peki,et beni aldırılır mı?
Uzmanlar vücutta yer alan bazı et benlerinin cilt kanseri olabileceğini açıkladı. Bu tür benlerin lazerle yok edilmeye çalışıldığında deri tümörü yayılabiliyor. Benlerin mutlaka uzmanlar tarafından cerrahi yöntemle alınması tavsiye ediliyor. Lazerle ben yakma, dondurma ya da aldırma gibi uygulamalardan uzak durulması öneriliyor.
Cilt lazer uygulamaları son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Bu işlemler genel olarak güzellik salonu ve kuaför gibi farklı yerlerde yapılıyor. Lazer teknolojisi ise epilasyonla beraber ben aldırma işlemlerinde de kullanılıyor.
İşlem Yaptırırken Dikkat Edin
Dermatoloji uzmanı olmayan birçok kişi benleri alma konusunda hizmet everiyor. Ancak et beni zannedilen lezyon cilt kanserini tetikleyebilir. Bu konuda ehil olmayan kişiler lazerle bu lezyonu yok etmeye çalıştığı zaman tümörün yayılmasına neden olabilir. Vücut üzerinde bulunan benlerin mutlaka uzmanlar tarafından, cerrahi yöntemle alınması öneriliyor. Lazerle ben yakma işlemleri tavsiye edilmiyor.
Güzellik merkezlerinde ben yakma işlemi yaptıran kişiler tehlikeli cilt kanseri türü melanom oranının artmasına neden oluyor.
Doğru Merkez Tercihi Yapın
Benlerin alınması için birçok güzellik merkezi kampanyaları sosyal medyada paylaşıyor. Eczanelerde ise asidik solüsyonla ben yakma uygulamaları da bulunuyor. Sağlık için risk oluşturan bu uygulamalara karşı uzak durmak gerekiyor. Kırmızı ben alma uygulamalarının yapıldığı merkezlere itibar etmemek gerekiyor.
Lazer epilasyon uygulamaları o bölgede yer alan benlerin üzerinde de hasar oluşturabilir. Hasarın boyutları, lazerin uzun dönem etkilerinde tam olarak bilinmiyor. Benlerin üzerine lazer ışığı gönderilmesi önerilmiyor. Lazer epilasyon yapan merkezler beni koruduğu söylense de gerekli önlem ne yazık ki alınamıyor. Uzman doktorlar tarafından dermatoskopi cihazlarıyla yapılan inceleme sonrasında lazer sonrası benlerin üzerindeki hasar kolayca görülebiliyor.
Güneş yanıklarının zararlarına da değinen uzmanlar su toplayacak şekilde güneş yanığı geçirmemek gerekir. Melanom adı verilen bu durum deri kanseri riskini artırıyor.