Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden birinin yaşandığı Güneydoğu’da yıkılan binalar altında yaşam savaşı sürüyor. Kahramanmaraş merkezli depremler çevredeki 10 ilde yıkıcı etki gösterdi. Binlerce bina yıkılırken bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Enkaz altındaki canlara ulaşmak için uygulanan yöntemler arasında madencilerin kullandığı domuz damı yöntemi dikkat çekti. Madenciler, deprem bölgesinde birçok kişinin hayatını domuz damı yöntemini uygulayarak kurtarmayı başardı. Peki domuz damı nedir, domuz damı yöntemi nasıl uygulanır?

90 Saat Sonra Enkazdan Kurtarıldı

Deprem bölgesinde enkaz altındaki canlara ulaşmak için arama kurtarma çalışmaları yapılırken bilinçli hareket etmek gerekiyor. Enkaza hatalı yönden müdahalede bulunmak yapının daha fazla çökmesine ve çevredeki insanların zarar görmesine yol açabiliyor. Bu tür riskler sebebiyle enkaz altındakilere en sağlıklı yoldan müdahale etmek için bilgi ve deneyim sahibi olmak gerekiyor. Yer altında çalışma konusunda uzman olan madenciler, enkaz altındaki kişilere müdahale etmek için domuz damı yöntemini uygulamaya başladı.

Deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine katılan madenciler, enkaz altında 90 saat kalan bir kadını domuz damı yöntemiyle kurtardı. Ulusal basında geniş yankı bulan bu gelişmenin ardından domuz damı yönteminin ne olduğu merak ediliyor. Domuz damı tahkimatı veya yöntemi yer altında tavan göçmelerini engellemek için madenciler tarafından uygulanıyor. Domuz damı yöntemiyle bir kadın 90 saat sonra enkaz altından sağ çıkarıldı.

Domuz Damı Yöntemi Nedir?

Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarını yürüten Taş Kömürü Zonguldak ekiplerinin uyguladığı yöntem dikkat çekti. Deprem sonrası 7 katlı binanın enkazı altında kalan bir kadın ekiplerin yoğun çabası sonucunda 13 saat sonra enkazdan çıkarıldı. Ekipler, depremzedeye ulaşabilmek için 8 metre kazarak derine indi. Depremzedenin sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken, domuz damı tipi yürüyen tahkimat merak konusu oldu.

Domuz damı adı verilen bu teknikte, tek veya iki parçadan oluşan sarmayı 4 veya 6 hidrolik direk destekliyor. Madencilikte sık sık kullanılan bu tahkimat, enkaz altındaki kişilere de ulaşma imkanı tanıyor. Meslekte domuz damı tahkimatı olarak adlandırılan bu yöntem, madencilikte kullanılıyor. Bu yöntem ile tavan göçmeleri engellendiği için yeraltında daha güvenli ve sağlıklı hareket edilebiliyor.

Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin sonrasında yurdun dört bir yanından yardımlar toplanmaya devam ediyor. Bir yandan bölgeye gıda, erzak, giysi ve nakdi yardımlar yapılırken bir yandan da bölgede enkaz altında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremde arama kurtarma yapan ekipler arasında Taş Kömürü Zonguldak adıyla madenciler de görev alıyor.

Editör: Uşak Son Dakika