Kolera, tıbbi adı Vibrio cholerae olan bir bakterinin, insanların yiyecek ve içeceklerine bulaşması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kolera başta sindirim ve boşaltım sistemi olmak üzere vücudun hayati önem taşıyan bölümlerine zarar verir. Şiddetli ishal yüzünden vücutta dehidrasyona yol açan kolera tedavi edilmezse ölümcül bir hastalıktır. Kolera genellikle bakterinin mevcut olduğu yiyecek veya içme sularının tüketilmesiyle vücuda girer.

Doğal afetler veya büyük savaşlar sonucunda toplumlar açlık ve sefaletle yüzleşebilir. Yoksul kalabalıklarda yeterli beslenme imkanının olmaması ve hijyen koşullarına dikkat edilmemesi kolera salgını için en uygun ortamlardır. Vicrio Cholerae bakterisi, temiz olmayan su ve yiyeceklerden vücuda girip ince bağırsakta enfeksiyona neden olduğunda kolera hastalığı ortaya çıkar.

DEPREM SONRASI KOLERA HASTALIĞINA DİKKAT

Doğal afetlerden sonra yetersiz beslenme ve hijyen koşullarının oluşması kolera salgınına davetiye çıkarır. Bu bakteri, ince bağırsakta protein yapıya sahip ve enterioksin adı erilen bir zehir salgılar. Enterioksin, ince bağırsakların duvarında yer alan epitelyum hücrelerinden adenil sikloz adlı bir enzimi üretir. Bu enzim, sikloz endorozinin 3.5 monofosfat adlı bir maddenin üretimini tetikler ve vücut sıvısını tüketir.

Vücuda alınan sıvı ve elektrolitler ince bağırsaklardan geri emilmeden dışarı atılır. İşte koleranın şiddetli ishal belirtisinin arkasında yatan durum budur. Vücutta yeterli sıvı olmadığında ciddi hastalık belirtileri gösterir ve bakteri vücuda girdiği 6-48 saat içinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

KOLERA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Şiddetli ishal ile ortaya çıkan kolera hastalığında buna ek olarak bazı belirtiler görülebilir. Çok sulu ve ağrısız olarak başlayan ishal dışında kusma gibi sıvı çıkışları olduğunda kolera hastalığından şüphelenmek gerekir. Doktorlar, koleranın belirtileri arasında şunlara dikkat çekiyor:

·        Aşırı sıvı kaybından dolayı şok geçirme

·        Karın ağrısı ve şişlik

·        Vücuttan atılan elektrolit yüzünden kas krampları

·        Solunum yetersizliği ve morarma

·        Ağızda kuruluk ve kolera kaynaklı ses kısılması

·        Göz ve karında içeri çökme

·        Düşük tansiyon

·        Cilt kırışması

·        Bitkinlik, halsizlik ve inleme

·        Aşırı susama

Bu belirtiler görüldüğünde hastada can kaybı olmaması için acilen tedaviye başlamak gerekir. Dehidrasyon yani vücuttaki su eksikliği ne kadar fazlaysa o kadar ani ölüm gerçekleşme riski vardır. İlk başta hastanın kaybettiği sıvıyı vücuda tekrar kazandırmak için serum takılır. Bunun yanında çeşitli antibiyotikler alınır. Ancak kalıcı dişlerinin tamamını henüz çıkarmamış çocuklarda antibakteriyel ilaçlar kullanılmaz. Çünkü bu ilaçlar henüz oluşmamış dişlerde ciddi yan etkiler gösterebilir. Kolera hastalığından korunmak için mutlaka klorlu şebeke suyu kullanmalı ve kapalı içme suları tüketilmelidir. Kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, tuvalet ve ortak alan hijyenine önem verilmelidir

Editör: Uşak Son Dakika