Bebeklerin bağışıklık sistemi gelişim aşamasında olması nedeniyle çeşitli enfeksiyonlara yatkınlık gösterebiliyor. Bu enfeksiyonlar arasında pamukçuk hastalığı geliyor. Pamukçuk, ağız içinde ortaya çıkan ve bebeklerin konforunu etkileyebilen mantar sorunlarından bir tanesidir.
Bebeklerde Pamukçuk
Hastalık ağız içi mukozada görülen mantar enfeksiyonudur. Bebeklerde ve çocuklarda ortaya çıkabilir. Pamukçuk, genellikle Candida albicans adlı mantarın sebep olduğu enfeksiyonlardan bir tanesidir. Mantar normalde vücutta bulunur. Bağışıklık sistemi zayıflaması durumunda ortaya çıkar.
Bebeklerde bu problem genellikle ağız içinde beyaz, süt benzeri bir tabakanın görünmesiyle kendisini gösterir. Tabaka bebeklerin dilinde, dudaklarında ve damakta oluşabilir. Hastalık nedeniyle bebekler beslenirken rahatsızlık hissi yaşayabilir. Problem genellikle ağız temizliğinin yetersizliği ya da biberon gibi besleme ekipmanlarının hijyenine dikkat edilmemesi nedeniyle ortaya çıkar.
Bebeklerde pamukçuk tedavisi genel olarak antifungal ilaçların kullanımını içermektedir. Doktorunuz veya pediatristiniz, duruma bağlı olarak farklı öneriler sunabilir.
Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde pamukçuk, ağız içinde Candida albicans adlı mantarın neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Hastalığın belirtileri şu şekilde olabilir;
Beyaz Lezyonlar
Bebeklerin ağız içinde beyaz ya da sarımsı renkte ortaya çıkar.
Kızarıklık ve İrritasyon
Hastalık nedeniyle bebeklerin ağız içi tahriş olabilir.
Ağrı ve İştah Kaybı
Ağız içi tahriş ve ağrı sebebiyle bebekler yemek yeme konusunda isteksiz olabilir.
Ağız Kokusu
Mantar nedeniyle kötü bir ağız kokusu oluşabilir.
Huzursuzluk
Ağız içindeki tahriş sebebiyle bebekler huzursuz olabilir.
Pamukçuk Neden Olur?
Bu enfeksiyon bebeklerde çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu nedenler;
· Düşük bağışıklık sistemi,
· Anne ve bebek beslenme sorunları,
· Antibiyotik kullanımı,
· Sağlık sorunları,
· Ağız hijyeni
Pamukçuk Tedavisi Nasıl Olur?
Hastalığın tedavisi genellikle doktor gözetiminde tamamlanır. Bebeğinizde belirtileri görüyorsanız, mutlaka çocuk doktoruna başvurmanız önemlidir. Doktor, doğru teşhis koymak ve uygun tedaviyi önermek için gerekli değerlendirmeyi yapacaktır.
Pamukçuk tedavisi etkinliğini değerlendirmek ve gerektiğinde tedavi planını ayarlamak için doktorunuza başvurmanız gerekir.