Sabahları yorgun uyanmak, iş ve özel yaşamın getirdiği stresli ortamda pek çok kişinin günlük rutini haline geldi. Hayat koşulları yüzünden pek çok kişi sabahları halsiz bir şekilde uyanıyor ve yataktan kalkmakta çok zorlanıyor. Sabahları sizi yorgun hissettiren unsurlar aslında fark etmeden yaşamınızda büyük rol oynayan bazı olumsuzluklardır. Bu tür olumsuzlukları basit bir şekilde değiştirdiğinizde sabahları daha dinç, pozitif ve mutlu bir şekilde yataktan çıkabilirsiniz.
Yorgun Uyanmanıza Neden Olan Durumlar
Eğer sabahları uyandığınızda çok yorgun hissediyorsanız bunun en yaygın sebebi vücuttaki su miktarının yetersiz oluşudur. Bol su içmediğiniz zamanlarda tansiyon düşer ve beyin daha az oksijen alır. Beyin yeterli miktarda oksijen alamadığında ise vücut genelinde biraz baygınlık ve halsizlik hissedilmesi son derece normaldir. Bu yüzden uzmanlar, yorgun uyanan kişilere uyandıktan hemen sonra bir bardak su içmeleri tavsiyesini veriyor.
Tiroid hormonu, açık veya yorgunluk durumlarını düzenleme görevini üstlenir. Eğer çeşitli sebeplerden dolayı tiroid beziniz düzgün çalışmıyorsa kendinizi yorgun hissetmeniz çok normaldir. Bu tip şikayetleriniz varsa sık sık doktor muayenesine giderek gerekli kontrolleri yaptırıp tedavi uygulamanız faydalı olacaktır.
Sabahları Dinç Uyanmanın Formülü
Sabah erken veya geç saatler olması fark etmeksizin bir türlü uyanamıyorsanız günlük yaşamınıza daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarının ana nedenleri arasında stres önemli bir yere sahiptir. Stres yüzünden kendinizi yorgun hissediyor olabilirsiniz. Eğer yoğun stres yüzünden halsizlik hissediyorsanız stres seviyenizi azaltacak uygulamalar konusunda bir tıp uzmanından tavsiye almanız gerekir.
Gece uyku kalitesini düşüren önemli faktörlerden biri de alkol almaktır. Alkollü içkiler daha hızlı uykuya dalmanıza neden olsa da daha iyi uyumanızı sağlamaz. Uyku kalitesini düşüren alkol yüzünden sabahları yorgun ve bitkin uyanmak normaldir. Haftada birkaç kez alkol alıyorsanız uyku kalitenizi arttırmak için alkol alımını azaltmayı tercih edebilirsiniz.
Uyku Apnesine Dikkat
Sabahları uyandığınızda vücudunuzu gerçekten hiç dinlenmemiş gibi hissediyorsanız bunun nedeni uyku apnesi olabilir. Uyku apnesi, uyku sırasında yaklaşık on saniye nefes almayı bırakmanıza neden olur ve vücut bu sırada oksijensiz kalır. Uykuyla ilgili solunum bozukluğunun farklı sebepleri olabilir. Uyku apnesi yüzünden tam uyku aşamasına bir türlü geçemediğiniz için sabahları yorgun uyanırsınız.
Uyku apnesinin tedavisi için uzman doktora başvurulmalı ve bu sorunun arkasında yatan sebebe göre çözüm üretilmelidir. Öte yandan gündüz uyuyorsanız gece uyku kaliteniz düşebilir. Gündüz vaktinde 30 dakikadan fazla uyumak vücudu REM uykusuna geçirir. REM uykusunda uyumak, on dakikalık kısa bir şekerlemeden sonra uyanmaktan daha zor ve halsiz olabilir.