Güncel

Seçimin kritik sorularından birisi cevap buldu: Sandık görevlisi başvuruları ne zaman? İşte YSK takvimi

Yaklaşan seçim öncesi, sandıkta görev almak isteyenler için sorular çoğalmaya başladı. Peki, sandık görevlisi başvuruları ne zaman başlıyor? 2023 görevlisi ücreti ne kadar, kaç TL? İşte detaylar…

Abone Ol

Yine bir seçim arifesinde olan Türkiye için seçim takvimi resmi olarak yürürlüğe girdi. Yetki devri, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) gerçekleştirilirken; seçim öncesi tüm belirsizleri gidermek için YSK’dan sık sık açıklamalar gelmeye başladı. Son olarak geçtiğimiz gün seçmen listelerini askıya çıkaran YSK, askı sürelerini duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından, sandık görevlilere ilişkin de süreç merak edilmeye başlandı.

YSK’nın bildirdiğine göre, dün sabah saat 08.00 itibariyle başlayan seçmen askı süresinin 2 Nisan 2023 tarihinde sona ermesine karar verildi. 2 Nisan’a kadar itirazlar kabul edilecekken; sonrasında seçime dair, sandık görevlileri de dahil olmak üzere, diğer hazırlıkların yapılması bekleniyor. Peki, sandık görevlisi başvuruları ne zaman başlıyor? 2023 görevlisi ücreti ne kadar, kaç TL? İşte tüm soruların yanıtları…

SANDIK GÖREVLİLERİ İKİ AYRI ŞEKİLDE BELİRLENİYOR

Sandık görevlilerini belirleme usulünde iki ayrı yol izleyen YSK, sandık başkanını ve üyelerini kendi atadığı gibi siyasi partilerinin temsilcilerinden de seçim yapıyor. Bu da her sandıkta hem YSK’nın hem de partililerin görevli olması anlamına geliyor. YSK’nın belirlediği sandık görevlilerinin birçoğu kamu görevlisi olmakla birlikte, tamamı kamu görevlisi olmuyor. Daha önce sandık başkanının memur olması şartı da son iki seçimdir aranmıyor. Bu nedenle bir başvuru süreci işletmesi beklenen YSK’nın nisan ayı içerisinde başvuruları alması ve sandık görevlilerini seçmesi öngörülse de konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

YSK İLE PARTİ GÖREVLİLERİ FARKLI ÜCRET ALIYOR

YSK’nın belirlediği sandık görevlileri ile siyasi parti temsilcileri birbirinden farklı ücret alıyor. İki kat ücret uygulamasının yapıldığı ödemelerde YSK tarafından belirlenen başkan ve üyeler, son seçimde 261 TL ödeme almışken; siyasi parti temsilcileri ise 130 TL ödeme almış bulunuyor. Sandık görevlisi olmak için T.C. vatandaşı olmak, 18 yaşını geçmek birtakım temel şartlar varken; hiçbir koşulda idare amirler, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyeleri ve adaylar sandık kurullarında yer alamıyor. Öte yandan bu seçim sandık görevlilerine ödenecek olan ücretin de önümüzdeki günlerde belli olması bekleniyor.