Güneş çarpması güneş altında uzun süre vakit geçirenlerin yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Hava sıcaklarının yükselmesi ile birlikte güneş çarpması şikayetleri de artmaya başladı. Yapılan açıklamalarda sıcaklıkların daha da yükseleceğini gösteriyor.
Sıcak Çarpması Nedir?
Sıcak çarpması aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıdır. Bu problem insanlara kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcakla beraber nem oranının da yüksek olması güneş çarpma riskini de arttıracaktır. Güneş çarpması yaşlı ve çocuklar için daha tehlikeli bir durumdur.
Güneş ışınları içerisinde ultraviyole ışın yer alır Bu ışın insan sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir. Genel olarak yazlarında güneş çarpması daha fazla görülür. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler deniz sahilleridir.
Sıcak Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Uzun süre güneş altında kalan kişilerde su sorunlar görülebilir;
· Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkar.
· Davranış ve algılama bozuklukları görülür.
· Kalp atışları düzensiz hale gelir.
· Şiddetli baş ağrısı görülebilir.
Güneş Çarpmasının Cilt Üzerindeki Etkisi Nedir?
Güneş çarpmasına maruz kalan kişilerin ciltlerinde belirli değişimler yaşanır. Vücudun tamamında ısı artışı gözlemlenir. Sıcaklaşan cilt aynı zamanda kurumaya başlayacaktır. Bu belirtileri gördüğünüz zaman mutlaka hastaneye gidilmesi önerilir.
Güneş Çarpmasından Nasıl Korunurum?
UV ışınlarından korunmak için özellikle güneşten kaçınmaya dikkat etmek gerekiyor. Zorunlu olmaması durumunda 11:00-15:00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması öneriliyor.
Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?
Güneş çarpması güneş altında uzun süre kalanların sık yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Yüksek sıcaklıklarda vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulması nedeniyle insanların sağlıkları bozulabiliyor.
Özellikle yaz ayalarında bu klinik durum sürekli olarak ortaya çıkıyor. Güneş çarpması durumunda ilk müdahale son derece önemlidir. Eğer yazımızda yer alan sorunları yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktordan destek almanız gerekir. Güneş çarpmasına maruz kaldığınız zaman serin ve hava akımı olan bir yere gitmelisiniz. Üzerinizden giysileri çıkarılmalı ve bacakları yukarı kaldırmalısınız. Böylece cilt üzerinde buharlaşmayı da sağlayabilirsiniz.