Sağlık

Sinüzite hangi doktor bakar? Sinüzit için hangi bölümden randevu alınır?

Özellikle soğuk kış aylarında sinüzit rahatsızlığı olanların sıkıntıları artıyor. Sinüzit belasından kurtulmak veya semptomlarını azaltmak için doktora muayene olmak önemli. Peki sinüzit için hangi doktora gidilir?

Abone Ol

Çoğunlukla bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen sinüzit can sıkıcı semptomlar gösterebilir. Bilindiği üzere sinüzit, burun çevresindeki sinüsleri kapsayan dokunun şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Sağlıklı sinüslerin normal şartlar altında hava ile dolu olması gerekir. Ancak enfeksiyona bağlı olarak sinüslere yerleşen mikrop ve bakteriler bu bölgede büyüyerek hastalık yaratır. Kronik veya akut olacak şekilde iki farklı çeşidi bulunan sinüzit tedavi edilmediğinde etkileri uzun süre devam edebilir. Bakteri, virüs ve alerji kaynaklı sinüzit probleminin tedavisi için doktora başvurulmalıdır.

Sinüzit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kış aylarında giderek artan sinüzit vakaları yoğun baş ağrısıyla insanların yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkiler. Normal şartlarda iyi bakım koşullarında sinüzit hastalığı 2-3 hafta içinde kendiliğinden temizlenir. Grip ve soğuk algınlığından sonra en sık görülen hastalık olan sinüzit bazı vakalarda yüksek ateş ve şiddetli baş ağrısına neden olabilir. Tekrarlayan ve şiddetli sinüzit olması halinde doktor muayenesi şarttır. Sinüzit şikayeti olan kişiler Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümü doktorlarından randevu olarak tedaviye başlamalıdır.

Sinüzit Randevusu Hangi Bölümden Alınır?

Hastanede muayene olmak isteyenler öncelikle sinüzit şikayeti için doktordan randevu almalıdır. Hızlı bir şekilde ilerleyen sinüzit tedavisinde gerekli ilaçlarla kısa sürede kontrol altına alınabilir. Bu hastalıktan mustarip olanlar hastaneden sinüzit randevusu almak için Kulak Burun Boğaz bölümünü seçmelidir. Sinüzit belirtileri gösteren kişiler kulak burun boğaz (KBB) bölümündeki doktorlara muayene olmalıdır.

Doğru tedavi yöntemleri uygulanmadığında veya sinüzit şikayetine yeterince önem verilmediğinde bu hastalık ilerleyebilir. Enfeksiyon kapan sinüslerdeki durum ağırlaştıkça birçok farklı hastalığa uygun ortam oluşur. Polip problemi olan kişilerde sinüzit kronikleşir. Polip olanlar sinüzit tedavisinde cerrahi işlemlere ihtiyaç duyar. Giderek daha fazla kişiyi olumsuz etkileyen sinüzit şikayetini ortadan kaldırmak için doktor gözetiminde tedaviye başlanması tavsiye edilir.

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen sinüzit belirtileri arasında burun tıkanıklığı ve burundan rahat nefes alamama gelir. Seste bozulma, halsizlik, ateş, horlama ve üst dişlerde ağrı gibi şikayetler sinüzit ile birlikte gelişebilir. Ayrıca geniz akıntısı ve koyu kıvamlı burun akıntısı, sinüslerde enfeksiyon olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra yüzde dolgunluk ve basınç hissi, koku almada bozukluk ve inatçı balgamlı öksürük sinüzit belirtileri arasındadır

Yaz kış demeden her mevsim görülen sinüzit en çok kış aylarında etkisini hissettirir. Kış mevsiminde havalar soğuduğunda ve enfeksiyon riski arttığında sinüzit şikayetlerinde artış görülür. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan sinüzitin tedavisi bu sebeple KBB bölümünde yapılır. Viral etkenler ve hava kirliliği sinüslerde enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.