Sağlık

Stresi azaltıp hormonları ve kan dolaşımını düzenliyor! Su orucu nedir, nasıl uygulanır?

Son dönemde sağlıklı yaşam tüyolarını araştıranların karşısına en çok çıkan uygulamalar arasında su orucu bulunuyor. Su orucu nedir, su orucu faydalı mı ve su orucu nasıl yapılır cevapları…

Abone Ol

su orucu nasıl yapılır cevapları…

Antik Yunan uygarlığından günümüze devam eden su orucu, insan sağlığına önemli katkılarda bulunuyor. Özellikle 1980 yılından beri yapılan çalışmalar su orucunun insan sağlığı üzerinde önemli faydalar sağladığını gözler önüne serdi. Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı benimsemek isteyenlerin sık sık araştırdığı su orucu son derece basit bir uygulama. Vücudun sağlıklı hale gelmesi ve zararlı bileşenleri atması için belirli aralıklarla su orucu tutulması tavsiye ediliyor.

Su Orucu Nedir?

Sosyal medyada da sık sık karşımıza çıkmaya başlayan su orucu, su içmenin serbest ancak gıda tüketiminin yasak olduğu bir uygulamadır. Yapılan araştırmalara göre uzun süreli açlık, sağlık durumunu bozmak şöyle dursun aksine vücudun toparlanmasına yardımcı oluyor. Bilimsel araştırmalara göre uzun süre midenin boş bırakıldığı durumlarda terapötik değerlerde olumlu değişimler görülüyor. Su orucu esasında tıp dünyasında “Sıfır kalorili diyet” olarak da adlandırılıyor.

Sıfır Kalorili Diyet Faydaları

Terapötik, ruhani veya politik sebeplerle katı yiyeceklerden ve bazı içeceklerden gönüllü olarak uzak durmak, yüzlerce yıldır uygulanan bir yöntemdir. Terapötik oruca dair ilk veriler, eski Yunan hekimi Hipokrat’a kadar dayanır. Hipokrat bazı hastalıkların, sağlıklı sanılan yiyeceklerin aşırı tüketiminden meydana geldiğini söyler. Bu nedenle aşırı yemeye bağlı hastalıklardan kurtulmak ve vücudu sağlığına kavuşturmak için yiyecek ve içeceklerden uzak durma tavsiyesinde bulunmuştur.

Su Orucu Nasıl Yapılır?

Vücudu aç bırakmadan önce mutlaka tıbbi değerlendirme yapılması gerekir. Bireyin vücudunun açlığa dayanıklılığı ve kronik hastalıklar konusunda kapsamlı bir değerlendirme yaptıktan sonra uzmanların tavsiyelerine uymak önemlidir. Su orucunda doktorlar, bitki bazlı gıdalardan zengin, dengeli bir diyetin benimsenmesini tavsiye ediyor. Su orucuna başlamadan önce rahat bir ortam, bol miktarda damıtılmış su kaynağı bulundurulmalıdır.

Su orucu yaparken stres içermeyen fiziksel aktiviteler önerilir. Su orucu yapanların yaşam tarzını bu diyete uygun hale getirmesi gerekir. Örneğin yoğun fiziksel aktivite yapan sporcuların su orucu tutması doğru olmayabilir. Oruçla birlikte davranışsal iç gözlem ve yaşam tarzı değişiklikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Kas gevşetme, meditasyon ve benzeri gevşeme terapileri su orucunun olumsuz etkilerini en aza indirmeye yardımcı olur.

Su Orucu Zararlı Mı?

İnsan vücudu, günlük ihtiyacı olan suyun yüzde 20-30’luk kısmını tükettiği gıdalardan alıyor. Bu yüzden sadece su tüketilen su orucunda yeterli miktarda su alınmazsa dehidrasyon meydana gelebilir. Dehidrasyon, vücutta uyuşukluk, baş dönmesi, baş ağrısı, kafa karışıklığı, çökük gözler ve kuru cilt gibi belirtilere neden olabilir. Araştırmada 768 vakada tıbbi gözetim altında sadece su ile oruç tutma sırasında bazı hafif seviyeli yan etkiler görülebileceği belirtiliyor.