Sağlık

Sürekli kalçanız ağrıyorsa sebebi bu olabilir! Kalça ağrısının en etkili tedavisi

Genç yaşlı demeden pek çok kişi şiddetli kalça ağrısı çekiyor. Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, kalça ağrsısının nedenlerini ve en etkili tedavi yöntemlerini açıkladı…

Abone Ol

Kalça ağrısında en çok ortaya çıkan vakaların kalça kireçlenmesinden kaynaklandığı biliniyor. Eklem içindeki kemikleri örten kıkırdaklı yapı, çeşitli sebeplerle aşındığında alttaki kemiğin deforme olmasına yol açıyor. Bunun özellikle 55 yaş ve üstü kişilerin kalça kireçlenmesi olarak tanımladığını belirten Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, tedavi yöntemlerini anlattı.

Kalça Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Doğuştan veya sonradan kalça çıkıklığı olan hastalarda kalça kireçlenmesi 55 yaşından da önce görülebiliyor. Kalça kireçlenmesinin belirtileri arasında en önemli semptom, kalça ağrısı ve eklemi tam olarak hareket ettirememe durumudur. Hastalığın ana özelliği, bacak ve kalça eklemlerinin yanlış kullanımı ile kendini gösterip zamanla kalıcı hale gelen şiddetli ağrıdır. Ağrı kalça bölgesinde başlayıp zamanla kasık bölgesine ve dizlere de yayılabiliyor. Çok ciddi ağrılara neden olduğu için yaşam kalitesini düşüren kalça kireçlenmesi, PRP yöntemi ile tedavi ediliyor.

Kalça Kireçlenmesinin Kök Hücre Yöntemiyle Tedavisi

Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, kalça kireçlenmesinin PRP yöntemi yani kök hücre tekniğiyle tedavi edildiğini belirtiyor. Ağrısız tedavi imkanı veren bu yöntemde, henüz dönüştürülmemiş ana hücreler kullanılıyor: “Aktive edilmiş kemik iliği veya yağdan türetilmiş mezenkimal kök hücreler, uygulama alanında biyoterapötik bir yanıt ortaya çıkarır. Hasarlı dokuda onarım ve yeni doku oluşumunu sağlarlar ve bir tür yara iyileşmesi görevi görürler. Diz ve kalçaya uygun adipoz yağlı dokudan eklem için uygun hücre yapılmakta ve kıkırdak oluşumu sağlanmaktadır.”

Hastanın tedaviden tam anlamıyla sonuç aldığı dönem ise kök hücre uygulamasından yaklaşık 1 ay sonra gerçekleşiyor. Hastanın tıbbi durumuna bağlı olan iyileşme süreci ise ilk 2-3 ayda güçlü bir etki gösterip, 6. ayda yavaş yavaş sonuç veriyor. Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, kök hücre ile kalça kireçlenmesinin tedavisindeki 21 günlük sürenin önem taşıdığını söyledi. Bu süreçte hastalar mümkün olduğunca dinlenmeli ve kalça eklemlerine yük bindirmemelidir.

Kalça Kireçlenmesinde PRP ile Kişiye Özel Tedavi

PRP yani kök hücre tedavisi ile kalça kireçlenmesi şikayeti olan hastalara, kişiye özel çözümler sunuluyor. Trombositten zengin plazma olan PRP yöntemi kanın pıhtılaşmasında görevli trombositler aktive edildiğinde iyileştirici proteinler salgılıyor. Bu sayede hasarlı doku iyileşmeye ve yenilenmeye başlıyor. PRP tedavisinde kullanılan trombositler, hastanın kendi kanından bir örnekle alınıp, ağrı hissettiği bölgeye enjekte ediliyor. PRP sayesinde omuz ağrısı, tenisçi-golfçü dirseği, ACL yaralanması ve ağrı şikayetleri, topuk dikeni, kas gerginliği ve kavrama ağrısı gibi şikayetlere çözüm bulunuyor.