Türkiye’de son dönemde tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni plan ve projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Özellikle tarımsal üretim ve ekonomiyi desteklemek ve geliştirmek açısından farklı uygulamalar hayata geçirilmeye başladı.
Sahibi tarafından 2 yıl üst üste ekilmeyen topraklar, ekip biçmek isteyenlere kiralanacak. Devlet tarafından 81 ilde bu süreç kontrol edilecek. Söz konusu düzenleme ile toplamda 1.5 milyon hektarlık arazinin yeniden tarıma kazandırılması hedefleniyor.
İŞLENMEYEN ARAZİLER KİRALANACAK!
Tarım ve Orman Bakanlığı yeni düzenlemeyi duyurdu. Bu kapsamda işlenmeyen tarım arazilerinin mülkiyet hakkına dokunulmadan üretime kazandırılması sağlanacak. Hisselik, ihtilaf, göç veya başka nedenlere bağlı olarak üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanmasının önü açılacak.
Türkiye genelinde 81 ilde işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanmasına dair süreç başlatılacak. Bu kapsamda 1.5 milyon hektarlık bir alanın tarıma yeniden kazandırılması hedeflendiği bildiriliyor. Yapılan hesaplamalara göre 14 milyar TL katkı sağlaması bekleniyor. Yeniden üretime kazandırılacak bu alanlar ülke ekonomisine ciddi fayda sağlayacak.
2.1 MİLYON FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE!
Türkiye genelinde 81 ilde toplam 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde bir alan bu kapsamda yeniden tarımsal faaliyetlere uygun hale getirilmesi ve işlenmesi hedefleniyor. Ülke ekonomisine bu toprakların üretim için yeniden kazandırılmasının ardından 14 milyar TL katkı sağlaması ve vatandaşların pahalıya ürün yemesinin önüne geçmesi planlanıyor.
KİRALAMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri kiralanacak. Bu kapsamda kiralama öncelikle arazinin bulunduğu yerdeki köylülere ya da sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarına verilecek. Arazilerin kira bedelleri ve kiralayanın yetiştirebileceği ürünler internetten ilan edilecek.
Sabah’ta yer alan habere göre ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gençlerin kent çeperlerinde üretim yapmasını teşvik edecek çalışmaların ve desteklerin de sinyalini verdi. Öte yandan 5 Nisan 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan bir kanun kapsamında 4,5 milyon dekar alanda yeniden üretime başlandığı da açıklanmıştı.