Teknoloji

Tepki çeken ChatGPT rekor kırdı! Yapay zekayla birlikte bu meslekler tarihe karışacak

Yapay zeka sistemi ChatGPT tartışma yaratmaya devam ederken yeni bir rekor kırdı. ChatGPT yapay zekayla birlikte tarihe karışacak meslekler belli oldu. Gelecekte bu meslekleri insan yerine yapay zeka yapacak…

Abone Ol

Birçok ülkede son dönemin en büyük tartışma konusu ChatGPT oldu. Bazı okul ve üniversitelerde kullanımı yasaklanan ChatGPT tarihi bir rekorla gündeme geldi. Birçok meslek grubunu tehdit eden ve yakın zamanda tarihe gömmesi beklenen ChatGPT’ye tepkiler giderek artıyor. OpenAI isimli yazılım şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka sistemi ChatGPT popülerliğini sürdürüyor.

En Hızlı Büyüyen Uygulama Oldu

İsviçre merkezli yatırım şirketi UBS tarafından hazırlanan bir rapor, ChatGPT’nin başarısını bir kez daha gözler önüne getirdi. ChatGPT, tarihin en hızlı büyüyen uygulaması olarak kırılması güç bir rekora imza attı. Son yıllarda çıkan sosyal medya uygulamaları arasında ChatGPT 100 milyon kullanıcıya en kısa sürede ulaşan uygulama oldu.

Google Translate uygulamasının 78 ayda, Telegram’ın 61 ayda başardığını ChatGPT çok kısa sürede başardı. Araştırma raporuna göre Spotify uygulaması 55 ayda, Pinterest 41 ayda, Instagram 30 ayda ve Tiktok 9 ayda 100 milyon indirme rakamına ulaşmıştı. Son dönemde dillerden düşmeyen ChatGPT yapay zeka uygulaması ise sadece 2 ay içinde 100 milyon kullanıcıya ulaşarak kırılması güç bir rekora imza attı.

ChatGPT Nedir?

Kasım ayından bu yana yapay zeka sohbet robotu olarak kullanıma açılan ChatGPT, sıradan insan gibi verdiği yanıtlarla herkesi şaşırtıyor. Sınav sorularını bile çözen bu uygulamayla birlikte teknoloji devi Microsoft, ChatGPT geliştiricisi OpenAI şirketine milyarlarca dolarlık yatırım sözü verdi. Şirket son olarak ChatGPT Plus isimli ücretli abonelik sistemini tanıtmış ve böylelikle yapay zekayla daha hızlı sohbet etme imkanı sunmuştu.

Üniversitelerde Yasaklandı

ChatGPT yapay zeka sisteminin öğrencilerin ödevlerini yapması, sınav sorularını çözmesi ve hatta tez yazması üzerine okullar karıştı. Fransa’nın saygın üniversiteleri peş peşe ChatGPT kullanımını öğrencilere yasakladı. ABD ve Avustralya’daki eğitim kurumlarından da benzer hamleler geldi. Bazı üniversiteler öğrencilere verilen okul bitirme tezlerinin ChatGPT tarafından yazılıp yazılmadığını belirlemek için özel sistemler geliştirme kararı aldı.

ChatGPT Hangi Meslekleri Tehdit Ediyor?

Yapay zeka sistemi ChatGPT gelecekte pek çok farklı meslek grubunu tehdit etmeye başladı. Uzmanlar ChatGPT’nin ortaokul ve lise düzeyinde eğitim alanında gelecekte daha etkin bir hale gelmesini ve öğretmen yerine geçebileceğini belirtiyor. Finans alanında yatırım tabloları oluşturmak ve Excel modellemesi yapmak üzerine eğitim alan bankacılar da mesleklerini yapay zekaya kaptırabilir. ChatGPT ayrıca geleceğin mesleklerinden biri olarak gösterilen yazılım mühendisliği mesleğini de tehdit ediyor. Zaman geçtikçe belki de 10 yıl içinde ChatGPT yazılım mühendislerinden daha hızlı ve verimli şekilde kod yazabilecek.