Teknoloji

Togg hızlı büyümeye devam ediyor! Çinli enerji firması Farasis ortaklığıyla son teknoloji batarya hücreleri üretilecek

Yerli otomobil Togg ve Çinli enerji firması Farasis ortaklığı duyuruldu. Bursa’nın Gemlik ilçesinde Türkiye’nin ilk batarya fabrikasının temeli atıldı. Açılışta Togg CEO’su Gürcan Karakaş önemli açıklamalar yaptı...

Abone Ol

Togg ile Çinli enerji firması Farasis ortaklığıda enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojilerinin Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Bursa’nın Gemlik ilçesinde atılan temel atma töreniyle birlikte Türkiye’nin ilk batarya fabrikası açılıyor.

Togg’un satışa çıkan T10X modelinin seri üretim bandından inip caddelerde boy göstermesiyle birlikte elektrik araçların en önemli parçalarından biri olan batarya konusunda kritik adımlar atılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ilk batarya fabrikasının Togg fabrikası gibi Bursa’nın Gemlik ilçesinde olacağını söyledi.

TOGG İÇİN BATARYA ÇOK ÖNEMLİ

Togg CEO’su Gürcan Karakaş da her şeyden önce Togg için bataryanın çok önemli olduğunu vurguladı. “Türkiye ve Çinli enerji firması Farasis ortak oldu. Bataryamız burada üretilecek. Batarya hücresinin içerisindeki teknoloji sizin aracınızın menzilini her şeyini belirliyor.” ifadelerini kullanan Karakaş, bu sayede kasetler ve modüller oluşturarak batarya üretimi yapıldığını ifade etti.

İLK BATARYA FABRİKASI AÇILIYOR

Togg’un Gemlik’teki fabrikasının yanında 607 bin metrekarelik alana kurulacak olan Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün 2024 yılı sonunda tamamlanacağı belirtildi. Hücre, modül ve paket üretiminin yapılacağı kampüste son teknolojili ve yüksek enerji yoğunluklu batarya hücreleri üretilecek.

Türkiye, bu alanda Avrupa ve Orta Doğu’nun en önemli entegre enerji depolama merkezlerinden biri haline gelecek. Çinli enerji firması Farasis ortaklığında kurulan bu fabrika ile Türkiye, az sayıda ülkede bulunan batarya geliştirme ve üretme kabiliyetine sahip olacak. Siro, 2031 yılında üretim kapasitesini yıllık 20 GWs’e ulaştırmayı hedeflerken tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyet hakkına sahip olacak.