Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlar Türkiye deprem risk haritasını merak etmeye başladı. Türkiye’deki fay hatlarının neler olduğu ve Doğu Anadolu Fay Hattı’nın hangi şehirlerden geçtiği merak konusu haline geldi. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde hangi iller risk taşıyor? AFAD tarafından yayınlanan en güvenilir deprem risk haritası açıklandı.

Doğu Anadolu Fay Hattı Nedir?

Türkiye’nin doğusunda bulunan doğrultu atımlı bir fay hattı olan Doğu Anadolu Fay Hattı bir kez daha gündem oldu. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasında, dönüşüm tipi tektonik sınır Doğu Anadolu Fay Hattı’nı oluşturur. Bu iki levhanın hareketlerindeki fark, fay boyunca sol yanal harekette meydana gelir. Doğu ve Kuzey Anadolu faylarının oluşma nedeni Avrasya levhasıyla devam eden çarpışma nedeniyle Anadolu levhasının batıya doğru hareketidir.

Doğu Anadolu Fay Hattı Nereden Geçiyor?

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucunda bulunan Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlar ve Karlıova Üçlü Bitişmesi ile kuzeydoğuda son bulur. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği iller şu şekilde sıralanıyor: Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzincan.

Türkiye Deprem Risk Haritası

AFAD bilgilerine göre Türkiye deprem tehlike haritası yeniden güncellendi. 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren bu harita, Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında oluşturuldu. DASK’ın da destek verdiği proje ile birlikte “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” aynı tarihte yürürlüğe girdi. Türkiye Deprem Risk Haritası’na göre birinci derecede riskli bölgeler şu illerden oluşuyor: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci Derece Riskli Bölgeler

Yeniden gündeme gelen Türkiye deprem risk haritasında ikinci derecede riskli bölge gösterilen şehirler arasında şunlar yer alıyor: Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü Derece ve Az Riskli Bölgeler

Türkiye deprem haritasına göre üçüncü derece risk taşıyan bölgedeki şehirler şunlardır: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir. Ülkemizde deprem riskinin en az olduğu dört ve beşinci grupta yer alan şehirler ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

Editör: Uşak Son Dakika