Dönemin Uşak Belediye Başkanı merhum Muhterem Kemikli tarafından 1977 yılında yapımına başlanan ve 12 Eylül darbe döneminin Uşak Valisi ve Belediye Başkanı merhum Kemal Esensoy tarafından 1981 yılında hizmete açılan Belediye İş Hanının son yaşanan Kahramanmaraş depreminden sonra yapı güvenliği gündeme geldi.

Yıllardır bakımsız ve her yanı dökülen binanın yıkılması için hazırlıklara başlandı. Edinilen bilgilere göre; Binanın gerekli yerlerinden ilgili firma gerekli karotları aldı. İlk incelemelere göre bina çok riskli statüsünde ve olası bir depreme dayanıklı değil. Firmanın hazırladığı raporun Uşak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne sunulmasının ardından buradan gelen görüş beklenecek.

Muhtemelen yıkılması yönünde gelen kararın hemen ardından binada bulunan 22 kadar hak sahibi mahkemeye baş vurmazsa yıkım işlemine başlanacak. İlk etapta mülkiyetinin yüzde 78’i Uşak Belediyesi’ne ait  iş hanının yıkımından başlanacak. Daha sonra da iş hanına ekli vaziyette duran beyaz eşya satıcıları ve düğün salonunun bulunduğu binaların yıkımı düşünülüyor.

Yıkılan iş hanının yerine tarihi turistik bir gezi alanı ve meydan planlanıyor

Uşak Belediyesi yetkilileri, Ulu Cami silüetinin daha net bir şekilde görülmesi ve Uşak’a tarihi ve turistik bir alan kazandırılması amacıyla Belediye İşhanı’nın tüm bloklarını yıkarak kente geniş bir meydan kazandırmak istediklerini belirtti. Belediye İşhanı yıkılarak kuzeydoğusundan geçen Dokuz Sele çayına kadar bir meydan elde edilmesi, kuzeybatısı yönünden de sokaklar açılarak Hisarkapı Uluyolu (Paşa Caddesi) üzerinde bulunan Atatürk Evine kadar koruma alanı içerisinde kalan alanlara ticari ve ekonomik fonksiyonlar yükleyerek Uşak’a özgü yiyecekler, takılar, kilim gibi ticari satışların gerçekleştirileceği ve dışarıdan gelecek turistler için gezi yollarının yer aldığı yürüyüş yolları yapmayı planlıyor.

Belediye İş hanında bulunan işyeri sahipleri mağdur edilmek istemiyor

Belediye iş hanında iş yeri bulunan hak sahipleri de iş hanın güvenliği olmadığı ve yıkılmasına karşı olmadıklarını belirterek, “Ancak belediyenin bize önerdiği bedeller komik sayılacak rakamlardan oluşuyor.

Biz belediyemizden bizi mağdur etmemesini diliyoruz. Hakkımız neyse onu versin. Bugün bu bölgede bir işyeri almak istesek 2-4 milyon lira bedel ödememiz gerekiyor. Belediyemizden “Çarşı Uşak” projesinde ayakkabıcı esnafı ve diğer esnaflara yaptığı uygulamayı bize de yapsın. Bizi mağdur etmesin istiyoruz” dediler.

Editör: Uşak Son Dakika