Güncel

Uşak’ta kurumlar ve kuruluşlar depreme hazır değil

Gelen son bilgilere göre; Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde yitirdiğimiz can sayısı 12 bin 873 kişi hayatını kaybetti, 62 bin 937 kişi yaralandı. yılına bina sayısı ise oldu.

Abone Ol

Peki, ilimiz Uşak Depreme hazır mı? Uşak’ta büyük bir deprem olur mu? Resmi makamların bu konuda planı var mı? Uşak’ta depreme karşı ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Uşak Son dakika olarak bu konuyu araştırdık ve uzmanlarına sorduk. Ne yazık ki depreme hazırlık konusunda uzmanlarımız Uşak’ın sınıfta kaldığını ileri sürüyor.

Görüşlerine başvurduğumuz ilk uzmanımız Jeofizik Mühendisi Sayın Tuğba Türegün. Sayın Türegün 2 yılda jeofizik mühendisi olarak Uşak Belediyesi’nde çalışmış.

İşte Türegün’ün Uşak’ın depreme hazır olup olmadığı konusundaki görüşleri:

“Uşak merkez ve civarında deprem olasılığı yok görünüyor. İmara esas genel bir çalışma yapıyorum. Her yaptığımız çalışmada Uşak’ta deprem olasılığı azalıyor. Banaz ve Eşme ilçelerini de kapsayan 100 kilometre çapında yaptığımız çalışmada, 1900 yılından 2023 yılına kadar yani günümüze kadar, 2. Derece deprem bölgesinde olan Uşak merkez için her yıl deprem olasılığını azaldığını görüyoruz. Uşak 2. Derece deprem kuşağında Uşak’ın ürettiği bir deprem yok.

Eşme ilçesinin bir kısmı 1. Derece deprem bölgesine girmekte. Uşak’ta ufak tefek fay kırıkları görünüyor.

Ancak, Uşak’ın 100 kilometre çevresinde bulunan, Afyon, Dinar, Gediz gibi deprem bölgelerinde meydana gelen depremler, Uşak’ı etkiliyor ve bizde sarsılıyoruz. Merkezî olarak bakıldığında; Uşak, Türkiye genelinde deprem riski taşıyan iller arasında değil, güvenli bölgeler arasında kabul ediliyor.

“Denetimler yetersiz”

Depreme hazırlık çalışmalarını biz teknik elamanlar ve kurumlarla birlikte yapmamız gerekiyor. Uşak’ın depreme hazırlığı konusunda inanılmaz derecede eksiklikleri var. Başta Uşak Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlarda jeofizik mühendisi olarak görevlendirilen kimse yok. Sadece Çevre Şehircilik ve İklim Müdürlüğünde AFAD’dan görevlendirilen bir meslektaşımız çalışıyor.

Uşak’ta kayıtlı 5 jeofizik Mühendisi var. Aktif olarak 4 kişi çalışıyoruz. Çalışmalar ve denetmeler eksik yapılıyor. Örneğin; 30 metreye kadar yapay depremler üretip buradan elde ettiğimiz donelerle elastikiyeti, şişme miktarı, oturma miktarı gibi değerleri ölçüyoruz.

Elde etiğimiz verileri jeoloji mühendisinin raporuyla birlikte inşaat mühendislerine sunuyoruz. Deprem hazırlıklarında Uşak olarak geçmiş yıllara göre oldukça ileride olduğumuzu söyleyebilirim. Ancak bana göre denetimler yetersiz. Uşak İl Özel İdaresi, Uşak belediyesine göre daha geniş bir alanda imar denetimi yapıyor. Biz, bu kurumda jeofizik çalışması yapılmasını isterken, kurum tarafından sürekli geri çevriliyoruz. Böylesine garip bir durum var.

Zemin Etüdü Ciddiye alınmıyor

Son yasadığımız depremde üzülerek görüyoruz ki, bir yıl önce 6 ay önce yapılan binalar çökmüş. Tabi binalarda imalat hatası, hesap hatası gibi birçok etkenler olabilir.  Ama öncelik zemindedir. Her şey zeminde başlar. Zemin çalışması sonucu elde edilen değerlerin doğru olması bina güvenliği açısından çok önemlidir.

Jeofizik çalışmaları konusunda 2010 yılında yayınlanan bir yönetmelik zemin kayalıksa jeofiizk çalışmalara gerek olmadığını söylüyor. Bunu fırsat bilerek “Zemin kaya” deyip mali kaygılarla jeofizik incelemeden kaçınılıyor. Kayanın altında gevşek bir zeminde olabilir. Bunu ancak bir jeofizik çalışma ile anlayabiliriz.

“Ben gördüm. Bunun altı kaya” deyip rapor hazırlamak bilime son derece aykırı bir yöntemdir. Biz Uşaklı jeofizik mühendisleri olarak bunun savaşını vermekten usandık. Bu konuda sürekli başta CİMER olmak üzere yetkili makamlara dilekçeler veriyoruz. Ama sonuç değişmiyor.

Ben, Uşakta deprem önlemeleri konusunda kurumların yeterli hassasiyeti göstermediği kanısındayım. Göstermiş olsalardı jeoloji mühendislerinin yanı sıra jeofizik mühendislerine de kadrolarında yer verirlerdi.

Uşak’ta deprem üreten fay hattı yok. Ancak, komşu illerde meydan gelen depremlerin derinliği az ve şiddeti fazla olduğunda Uşak’ta da yıkıcı etkileri görülebilir. Zemin etüt ölçümleri ciddi bir şekilde yapılmadığını üzülerek görüyoruz.

(SALİH KILINÇ/HABER)